El Constitucional examina la declaració de sobirania

  • Els magistrats estan dividits sobre la seva potestat de declarar-la inconstitucional, segons El País

VilaWeb
ACN
13.02.2014 - 10:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Tribunal Constitucional espanyol estudia avui per primera vegada el debat sobre la declaració de sobirania del Parlament, que està suspesa des del 7 de maig, segons informa El País. Fonts del Tribunal Constitucional asseguren a l’ACN que la qüestió no forma part de l’ordre del dia però apunten que fa temps que la ponent, la vicepresidenta Adela Asúa, treballa en un esborrany i que els magistrats volen resoldre la qüestió tan aviat com sigui possible.

Segons El País, el ple del TC es troba dividit i existeixen discrepàncies de fons sobre la potestat de tribunal declarar-la inconstitucional. L’única coincidència entre els onze membres del TC, afirma el rotatiu, és que Catalunya no és sobirana. La declaració de sobirania del Parlament està suspesa des del passat 7 de maig quan els magistrats van admetre a tràmit la impugnació del govern espanyol, que es basava en la definició de Catalunya com a “subjecte jurídic i polític sobirà” aprovada al Parlament el 23 de gener del 2013. La Moncloa va trigar més d’un mes en presentar aquesta impugnació (no ho va fer fins el 8 de març) pels dubtes al sí del propi govern espanyol sobre la potestat de portar al TC una declaració sense contingut jurídic com la del Parlament.

Segons El País, més enllà de coincidir en què Catalunya no és sobirana, els magistrats mantenen discrepàncies sobre aquest mateix punt, és a dir, sobre la competència del tribunal de declarar inconstitucional una declaració política d’un parlament autonòmic. L’encarregada de redactar la ponència és la vicepresidenta del TC, Adela Asúa, que ja hi treballa des de fa setmanes, i segons fonts del tribunal la voluntat dels magistrats és resoldre la qüestió tan aviat com sigui possible.

La qüestió no forma part de l’ordre del dia d’aquesta setmana però el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos -que va ser recusat sense èxit per la Generalitat per la seva militància al PP- ha volgut avançar el debat per buscar coincidències que permetin dictar una sentència tan aviat com es pugui. El Tribunal no vol allargar en els temps un procés al què el govern espanyol suma com a al·legacions addicionals cada pas que fan en Parlament i el Govern respecte a la consulta.

Segons El País les discrepàncies al sí del TC parteixen de la base que una part del tribunal considera que és competent per analitzar la declaració de sobirania del Parlament malgrat que aquesta no tingui cos legal, mentre que una altra creu que la qüestió ha de quedar sota el control dels òrgans polítics, i no jurídics.

Tampoc hi ha acord sobre si la declaració de sobirania s’ha d’analitzar en solitari o com a part d’un procés que ha continuat amb l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta, a més de les cartes creuades del president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la petició de competències per celebrar la consulta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any