Londres amenaça Escòcia de trencar la unió monetària

  • Els partits conservador, liberal i laborista diuen que un estat escocès no podria utilitzar la lliura esterlina

VilaWeb
Redacció
13.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa dies que els independentistes escocesos es queixen del joc brut del govern britànic en la campanya pel no amb vista al referèndum del 18 de setembre vinent. Fa uns dies, acusaven l’executiu de Cameron de pressionar la premsa espanyola perquè anés contra la independència escocesa. Avui, però, segons que informa la BBC, els tres principals partits britànics s’han posat d’acord perquè, sigui quin sigui el pròxim govern britànic, no permeti que Escòcia pugui utilitzar la lliura esterlina, la moneda actual, en cas d’independència, tal com preveu el Llibre Blanc de la independència escocesa.

Segons fonts pròximes al govern citades per la cadena, el ministre de Finances britànic, George Osborne, té previst d’anunciar-ho demà en una conferència a Edimburg, basant-se en un informe tècnic que ha fet el tresor públic britànic, al qual ha tingut accés també la BBC. S’espera que Osborne rebi el suport explícit dels altres dos principals partits britànics: els liberals i els laboristes.

Aquest informe no és pas una presa de posició clara contra la unió monetària, però estableix les condicions per fer-la efectiva. Segons el govern britànic aquestes condicions són inacceptables tant per a Escòcia com per al Regne Unit. En concret, l’informe indica que per a mantenir la unió monetària, ambdós estats haurien de permetre als contribuents d’un d’ells subsidiar l’estat veí, haurien de subscriure com a propis els bancs de l’altre estat i haurien d’arribar a acords amplis sobre els nivells d’impostos, despesa i endeutament a banda i banda de la frontera.

No és la primera vegada que les institucions britàniques adopten aquesta posició –ja ho havia fet el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney–, però sí que, en cas de confirmar-se demà, seria la primera volta que els tres principals partits britànics fan front comú en aquest àmbit.

Escòcia diu que és una nova estratègia d’intimidació

En saber-se la notícia, el govern escocès ha reiterat el seu pla per a mantenir la unió monetària amb el Regne Unit argüint que aquesta era la millor via per a totes les parts. Segons la vice-primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, aquest front unionista respon a una estratègia d’intimidació contra la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any