Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  12.02.2014  18:54

Crisi institucional a la Generalitat valenciana

El Consell Jurídic Consultiu dictamina en contra de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Men?ame
 

El ple del Consell Jurídic Consultiu ha aprovat per unanimitat el dictamen que li havia demanat la Generalitat sobre si la definició de 'valencià' del Diccionari Normatiu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua s'adequava a l'estatut d'autonomia, i ho ha fet en contra de l'AVL. En un gest que obre una crisi institucional valenciana, el Consell Jurídic ha conclòs que la definició d'una altra institució del govern, l'AVL, no respecta ni encaixa amb l'estatut. 

El Consell Jurídic considera que l'AVL no té competències per a definir el nom de la llengua, segons que avança Las Provincias, que explica que es basa en dos arguments: d'una banda, que les afirmacions de l'AVL no s'ajusten a l'estatut; i d'una altra, que la declaració no és compatible amb la mateixa llei de creació de l'entitat normativa. 

El Diccionari Normatiu defineix 'valencià' com a 'llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català'. Això va desfermar crítiques del PP i el govern, tot i la nombrosa jurisprudència en favor de la unitat de la llengua. 

Informació relacionada: 

Anàlisis: El Consell Jurídic Consultiu denunciarà acadèmies, tribunals i el govern valencià? | Dialectalitzant, incoherent, multiplicador de variants... i sovint sense criteri

L'oposició critica el tomb anticatalanista de Fabra i denuncia l'agressió a l'AVL

Atac ultra contra la casa del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua