El president del Banc Sabadell rebaixa l’alarmisme contra la independència

  • Josep Oliu diu que el banc 's'adaptarà sempre s'adaptarà a les necessitats polítiques que hi hagi'

VilaWeb
ACN
12.02.2014 - 13:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha dit que l’entitat no entraria en el debat independentista a Catalunya, però que sempre s’adaptaria a les necessitats polítiques que hi hagués. En una conferència de premsa a Londres, on ha presentat als inversors el nou pla ‘Triple’ del banc, Oliu ha admès que a la City no havia notat cap preocupació pel procés d’independència català. Les variables actuals als mercats no semblen anticipar ‘res dramàtic’ en relació amb una hipotètica independència de Catalunya, ha dit. I ha descartat que el procés català pugui perjudicar el banc a Espanya. ‘Els negocis són els negocis’, ha aclarit.

El president del Banc Sabadell es declara optimista i, considera que el mercat espera ‘una sortida raonada i negociada’ a la qüestió catalana, ‘d’una manera o una altra’. Ara, també ha dit que el banc no pren en consideració la independència de Catalunya i que, ara per ara, no té ‘un pla B’ pel cas d’un estat independent, perquè creu que és ‘una possibilitat molt petita.’

‘Ni els mercats ni nosaltres no preveiem’ la independència, ha dit Oliu. I ha afegit que les seves previsions són ‘econòmiques’ i que ‘tampoc no preveuen cap canvi climàtic ni cap canvi substancial’. ‘Són plans fets d’acord amb allò que avui ens sembla la probabilitat més alta de situació econòmica per als tres anys vinents’, ha insistit.
 
Segons Oliu, les ‘qüestions polítiques al nostre país tenen els seus camins per anar-se solucionant’. ‘Hi ha camins per a arreglar aquestes coses, i l’economia funciona amb independència d’això. […] Als inversors no els agrada que hi hagi soroll, si no és un soroll portat democràticament’, ha dit. També ha dit que Espanya és un estat democràtic i ‘pot canviar els marcs constitucionals i les lleis’. ‘No veig que a Espanya se saltin tots aquests procediments de cap manera’, ha reiterat.

La solució de la qüestió catalana, des del punt de vista del banc, s’ha de fer d’acord amb les ‘vies democràtiques i polítiques’, ha dit: ‘Si s’autoritza el referèndum, perfecte; si no, perfecte.’ Segons Oliu, hi ha ‘vies democràtiques dins del marc actual, però també hi ha vies per canviar els marcs legals’. ‘Tot allò que sigui dins del marc legal no ens ha de preocupar’, ha volgut remarcar.

‘Som un banc espanyol, tenim el 80% a Espanya, som tant catalans com espanyols, serem dins el marc de la Unió Europea, des del novembre serem regulats i supervisats per la UE. Les qüestions polítiques poden tenir algun efecte econòmic i prou, però res més’, ha acabat dient.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any