El PP es queda sol al congrés en la limitació de la justícia universal

  • L'oposició considera inconstitucional la reforma · En pot resultar que no es jutgin casos com el de Couso i el Tibet

VilaWeb
VilaWeb
ACN
12.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol va aprovar ahir únicament amb els vots del PP la presa en consideració d’una proposició de llei del PP per a limitar el principi de justícia universal. A la pràctica, aquesta modificació impedirà que els magistrats espanyols actuïn en casos com el de José Luis Couso, la repressió xinesa al Tibet o els crims de la dictadura de Pinochet a Xile.

La majoria dels grups de l’oposició van advertir que la norma podia ser inconstitucional, i el PSOE fins i tot podria presentar-hi un recurs en contra al Tribunal Constitucional. Cal tenir present que abans-d’ahir la sala penal de l’Audiència espanyola havia encausat l’ex-president xinès Hu Jintao com a suposat responsable de genocidi al Tibet. Una causa que amb la reforma pot quedar suspesa.

A més, el debat d’ahir va comptar amb la presència a la cambra dels familiars del periodista José Couso, assassinat a l’Irac el 2003. El cas de Couso és un altre dels que amb aquesta nova norma pot romandre sense judici. De fet, el PP ha inclòs en el text una disposició transitòria que estableix que en el moment que s’aprovi la llei restaran arxivades totes les causes en tramitació.

El diputat del PP José Miguel Castillo va defensar la reforma dient que cada estat havia d’exercir la seva jurisdicció ‘dins els límits de la pròpia sobirania territorial’ i que la norma no qüestionava la possibilitat d’estendre la jurisdicció si es tractava d’interessos que eren de titularitat de l’estat o de delictes comesos per espanyols: ‘Si allò que realment volem és que la justícia universal no esdevingui una mera declaració de principis tenim l’obligació de millorar la nostra regulació’, va dir, en un discurs molt criticat per l’oposició.

Segons la portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, la modificació farà que l’estat espanyol sigui un dels més mals defensors dels drets humans i a la pràctica eliminarà la possibilitat d’exercir justícia universal, especialment en els delictes més greus.

El portaveu de CiU, Jordi Jané, va recordar que la modificació era ‘un pas enrere’ en la protecció internacional dels drets humans i que només servia per a ‘limitar encara més la justícia’.

El diputat d’ERC, Joan Tardà, va atacar durament la decisió del govern espanyol: ‘Entre fer justícia a José Couso o agradar als qui el van matar, el govern espanyol ha optat per la impunitat dels assassins.’ Per Tardà, és inadmissible que el poder legislatiu vulgui arxivar causes obertes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any