L’elogi de la ignorància

VilaWeb
Josep Albinyana
10.02.2014 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb l’excusa del diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el PP s’ha llançat desesperat a encendre definitivament la metxa de la segona edició de la Batalla de València. Durant tota la setmana, i encara no s’ha acabat la cosa, s’ha dedicat a una pirotècnia verbal de soflames valencianistes que no passen de l’elogi del saragüell i de la barraca que, curiosament, ells han condemnat a desaparéixer.

Només calia una miqueta de paciència. A males penes esperar unes hores perquè els fets demostraren (per si encara algú no ho sabia) que l’allau de proclames i consignes en favor de ‘nuestra lengua’ no passa d’un decorat barat. De fer-ho veure.

És un contrasentit entrar a discutir obvietats amb qui només vol negar la realitat per interessos. Els grans defensors del valencià, dijous mateix van presentar les cites musicals de les festes de falles d’enguany a València. El PP, amo i senyor de l’Ajuntament del Cap i Casal, no programa cap ni un concert en l’idioma que diu promoure a ultrança. La llengua no té os, diuen al meu poble: ja poden jurar i perjurar tant com vulguen, però els fets són tossuts i al remat només compta això, què fan i què no fan. I què no deixen fer.

Democràcia?

I encara n’hi ha més. La resposta furibunda i interessada torna a posar de relleu l’escassa fe democràtica dels dirigents del PP. El seu interés partidista el traslladen al govern, com si pel fet de detentar-lo els donara legitimitat per a apropiar-se’l. Com s’entén que un govern pressione una entitat regulada pel propi estatut d’autonomia perquè es plegue a uns interessos partidistes? Això, en un país democràticament normal hauria significat dimissions fulminants. Ací, l’insult a la raó i l’elogi de la ignorància són encara el preu que paguem per una transició de poca consistència.

Nota: Ja ho sé, que l’AVL és un invent més polític que altra cosa, almenys de moment. Però si el propi PP que el va inventar no el respecta, ja podem tancar la paradeta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any