Cristina de Borbó: ‘Jo confiava en el meu marit’

  • L'advocat de l'acusació popular diu que la filla de Juan Carlos respon amb evasives al jutge Castro

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.02.2014 - 13:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cristina de Borbó ha respost amb evasives a les preguntes del jutge José Castro. Així ho ha explicat l’advocat de l’acusació popular Frente Cívico Somos Mayoría, Manuel Delgado, durant una breu pausa després de dues hores i mitja d’interrogatori. L’advocat diu que la filla del rei espanyol respon moltes vegades que no recorda el que se li pregunta, i s’ha desvinculat de l’activitat de Nóos i d’Aizoon, l’empresa que tenia al 50% amb Urdangarin. ‘Jo confiava en el meu marit’, ha dit la filla de Juan Carlos.

Cristina de Borbó declara des de les deu del matí al jutjat de Palma, on ha arribat en cotxe fins a la porta, enmig de protestes i d’un fort desplegament policíac.

Finalment, la filla del Rei ha optat per baixar en cotxe la rampa d’accés als jutjats i ha fet els últims metres a peu acompanyada de l’advocat Miquel Roca. Abans d’entrar al recinte judicial, s’ha deixat fotografiar somrient pels nombrosos mitjans de comunicació -més de 300 periodistes acreditats- i ha saludat al seu altre advocat, Jesús Silva.

La filla de Juan Carlos ha de respondre de les acusacions d’emblanquiment de capital i delicte fiscal com a copropietària, juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, de l’empresa Aizoon, a la qual es van desviar més d’un milió d’euros públics des del grup Nóos.

És la segona vegada que el jutge José Castro encausa la filla del rei espanyol. La primera, a l’abril, va ser revocada per l’Audiència de Palma pel recurs de la fiscalia, que al·legava manca d’indicis. El tribunal mallorquí va considerar que no hi havia prou indicis per encausar-la, tot i que formava part de la junta rectora de l’Institut Nóos, però va demanar a Castro que demanés a l’Agència Tributària aclariments sobre un possible delicte fiscal. La fiscalia també s’oposava a aquest segon encausament, però finalment no va presentar-hi cap recurs en contra. 

A les deu del matí ha començat l’interrogatori del jutge Castro, que considera que la comptabilitat de l’empresa Aizoon –cap a on es desviaven presumptament un milió d’euros procedents de l’Institut Nóos– ‘distava molt d’ajustar-se a la realitat’ i creu que el repartiment dels beneficis era ‘fiscalment opac’ i que aquests anaven destinats a sufragar despeses personals de Cristina de Borbó i Urdangarin.  

Pel magistrat, amb aquestes activitats tots dos volien evitar d’abonar l’IRPF, perquè si s’hagués fet un ‘repartiment formal de dividends’ haurien d’haver pagat molt més en concepte d’aquest impost. Per Castro, ‘resulta impossible’ determinar les quotes que la infanta podria haver defraudat a Hisenda i acusa el matrimoni de fer passar com a despeses d’explotació de la societat sense que ho fossin.

‘La intenció defraudadora per a la Hisenda Pública és a la vista’, diu en la interlocutòria, i sosté que la infanta espanyola va dur a terme una doble defraudació. D’una banda, no va declarar mai els ingressos en les seves declaracions de l’IRPF, i d’una altra, va comptabilitzar despeses d’explotació sense que ho fossin per estalviar-se impostos.

Castro defineix Aizoon com una ‘societat pantalla que, amb una disfressa mercantil’, tenia l’objectiu real d’ingressar part dels diners obtinguts per l’Institut Nóos, en una mostra de ‘malversació de cabdals públics’.

Caldrà determinar si les despeses personals a compte d’Aizoon superaven els 120.000 anuals, límit que es considera delictiu. Per això, precisa, s’hauran de classificar les quantitats per exercicis i sumar-les i dividir-les entre dos, ja que els titulars de la societat són Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin.

Per tot plegat, el jutge considera que cal interrogar la filla del rei espanyol i no creu que aquesta no estigués al cas del funcionament d’Aizoon quan ‘suposadament s’ha lucrat’ gràcies a aquesta societat.

Divergències entre jutge i fiscal

La Fiscalia Anticorrupció va emetre un escrit el passat novembre en què descartava de demanar l’encausament de Cristina de Borbó perquè considerava que no hi havia prou indicis: ‘Les meres conjectures o sospites no constitueixen elements vàlids d’imputació’. Només el sindicat Manos Limpias demanava que se l’encausés. Fins aquell moment, el jutge José Castro i el fiscal Pedro Horrach havien anat de la mà en la investigació.

Finalment, Castro va decidir tornar a encausar la infanta, a la qual cosa la fiscalia es va oposar, tot i que finalment no va interposar cap recurs. Tot i que en un primer moment la defensa de la infanta , exercida per Miquel Roca i Junyent i Jesús María Silva, va apuntar la possibilitat de presentar recurs, finalment no ho va fer, argumentant que així Cristina de Borbó podria explicar-se.  

La fiscalia ja ha confirmat que considerarà la filla del rei com a responsable civil subsidiària si el seu marit és condemnat per delictes econòmics. Com que es calcula que Urdangarin podria haver defraudat al voltant d’1,2 milions d’euros públics, la seva esposa s’hauria de fer càrrec de la meitat de l’import.

Gran expectació i fortes mesures de seguretat

És la primera vegada que un membre de la família reial espanyola compareix en un jutjat per a declarar, i això ha despertat una gran expectació mediàtica. Més de noranta mitjans de comunicació, molts internacionals, i més de tres-cents periodistes s’han acreditat.

La policia espanyola, la guàrdia civil i la policia local de Palma han desplegat també un ampli dispositiu de seguretat de més de dos-cents agents per regular el trànsit, controlar una manifestació antimonàrquica convocada, i altres que es poden afegir, i protegir la infanta, amb la unitat canina, la de subsòl, un helicòpter i agents als terrats i teulades de la zona. La policia espanyola ha portat a Palma agents antiavalots des de València. Es calcula que tot el dispositiu costarà uns 20.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any