Cameron: ‘La decisió sobre la independència l’ha de prendre només Escòcia’

  • El primer ministre crida els britànics a seduir els escocesos

VilaWeb
ACN
07.02.2014 - 13:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, ha demanat aquest divendres a anglesos, gal·lesos i nord-irlandesos que facin ‘tot el que calgui’ per persuadir els escocesos que votin ‘no’ al referèndum d’independència del proper 18 de setembre. ‘Els que voten són els nostres amics, veïns, familiars. Teniu influència. Que el missatge ressoni des de Manchester fins a Motherwell, des de Pembrokshire fins a Perth, de Belfast a Bute, de nosaltres cap a la gent d’Escòcia. Que el missatge sigui: Volem que us quedeu’, ha declarat Cameron en un discurs des del parc olímpic de Londres. La vice-primera ministra escocesa, Nicola Sturegon, l’ha acusat de covard per no haver parlat des d’Escòcia.

‘Si la gent vota sí al setembre, Escòcia serà un país independent. No hi ha marxa enrere’, ha assegurat Cameron en el seu discurs des del velòdrom olímpic. ‘Aquesta és una decisió que ha de prendre directament i únicament Escòcia’, ha remarcat el primer ministre britànic. ‘És la seva decisió, és la seva votació. Però el meu argument avui és que tot i que només voten quatre milions de persones en aquest referèndum, els 63 milions estarem profundament afectats’, ha dit.

‘Som 63 milions que podríem llevar-nos el 19 de setembre en un país diferent, amb un futur diferent per endavant’, ha assegurat el líder conservador. Cameron ha volgut mobilitzar ‘la gent d’Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord’. ‘Això ens importa pel futur de tots’, ha assegurat el líder ‘tory’. “Només tenim set mesos”, ha dit Cameron, que ha remarcat que el resultat del referèndum “encara està a l’aire” i que no es pot ser “complaent” sobre una victòria del ‘no’.

“Hem de fer el que calgui. No teniu un vot, però teniu una veu”, ha remarcat el primer ministre britànic a la resta dels britànics. “Teniu influència”, ha afegit. Cameron ha criticat que algunes persones fora d’Escòcia creguin que “no tenen res a dir” en la campanya pel referèndum, i ha cridat a la mobilització.

El primer ministre també ha remarcat la contribució dels escocesos al Regne Unit, com la revolució industrial. “Junts som més forts, al sortir a fora i vendre als nostres productes al món”, ha indicat el primer ministre. Cameron ha intentat vendre un missatge positiu sobre la unió, després que les darreres enquestes indiquin un augment en el suport pel ‘sí’ en el referèndum. “Si perdem Escòcia, si el Regne Unit canvia, quedarà afectada la nostra reputació”, ha indicat.

Reacció des d’Escòcia

La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha criticat el discurs de Cameron. “Això és un discurs covard d’un primer ministre que utilitza el parc olímpic per donar lliçons en contra de la independència d’Escòcia, però que no té el valor de venir a Escòcia o a cap altre lloc per defensar la seva idea en un debat cara a cara”, ha remarcat la número dos d’Alex Salmond.

“David Cameron, com a primer ministre ‘tory’, és la màxima representació de l’argument pel ‘sí’ a una Escòcia independent, i ho sap”, ha afegit Sturgeon, que ha criticat que el líder conservador es negui repetidament a debatre en televisió amb Salmond sobre la independència. “Veuen que les enquestes s’aproximen, i estan clarament agitats, però polititzar qualsevol oportunitat esportiva és vergonyós”, ha dit la viceprimera ministra escocesa en referència al fet que el discurs es fes al parc olímpic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any