La Generalitat demanarà 6.347 milions d’euros als fons de liquiditat autonòmica aquest 2014

  • El govern destinarà 1.960 milions d'euros a finançar el dèficit públic i 4.387 milions als venciments del deute

VilaWeb
ACN
06.02.2014 - 16:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat demanarà al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) 6.347 milions d’euros aquest 2014, segons ha informat el Departament d’Economia i Coneixement. D’aquests recursos, el govern destinarà 1.960 milions d’euros a finançar el dèficit públic de la Generalitat, que ha de ser equivalent a l’1% del PIB, segons el límit definit pel Ministeri d’Hisenda espanyol. El govern dedicarà els 4.387 milions restants a pagar els venciments del deute. En una conferència de premsa, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha indicat que la Generalitat espera que arribin aviat els 783 milions d’euros corresponents al FLA de 2013 que Hisenda encara no ha abonat.

El conseller Mas-Colell ja havia avançat que Catalunya rebria 6.300 milions a través del FLA de 2014 el darrer 24 de gener, quan va recordar que la Generalitat ‘no hauria de demanar crèdit del govern central si ens retornessin les nostres bases fiscals; amb elles no tindríem problemes per finançar-nos en els mercats’. Per contra, la Generalitat assumeix un interès del 3,91% pels recursos que obté del FLA, segons dades del Ministeri d’Hisenda espanyol.

La Comissió Delegada del govern espanyol d’assumptes econòmics va establir el 16 de gener que les comunitats autònomes disposarien aquest 2014 de 23.000 milions mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmic. La Comissió també va establir que que l’import corresponent al segon tram de la tercera fase del Pla de pagament a proveïdors de les comunitats autònomes s’aboni abans del 21 de febrer de 2014.

El conseller Mas-Colell havia demanat a Hisenda en reiterades ocasions que posés sobre la taula el FLA de 2014 i que aquest mecanisme de finançament es converteixi en un instrument estable, per evitar les ‘discontinuïtats’ que provoquen tensió en la liquiditat de l’administració catalana. Els canvis de criteri i retards del govern espanyol en l’abonament del FLA i del Pla de pagament a proveïdors ha provocat que la Generalitat s’hagi endarrerit durant el 2013 en l’abonament de factures, per exemple, a les farmàcies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any