El Consell de Garanties Estatutàries dictamina que la llei Wert vulnera l’estatut i la constitució

  • Veu inconstitucional que l'Estat jutgi si l'ús del castellà com a llengua vehicular a les escoles respon a una 'proporció raonable'

VilaWeb
Redacció
04.02.2014 - 18:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Garanties Estatutàries afirma que la Llei Orgànica de Qualitat de l’Educació (LOMCE) vulnera nou punts de l’estatut i de la constitució. En un dictamen que s’ha fet públic avui, el consell veu inconstitucional que l’estat s’atribueixi la ‘decisió unilateral’ de jutjar si l’ús del castellà com a llengua vehicular a les escoles respon a una ‘proporció raonable’, i poder després escolaritzar en un centre privat en castellà els alumnes que ho demanin, carregant-ho a la Generalitat. Això, diu el document, és una ‘acció de substitució per mitjà de la qual l’administració de l’estat desplaça l’administració educativa competent’. I afegeix que la constitució no preveu el dret dels pares de triar la llengua d’escolarització dels seus fills.

El govern va demanar un dictamen sobre la LOMCE al Consell de Garanties Estatutàries, abans de presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra aquesta llei.

En un dictamen de vuitanta-dues pàgines, el consell detecta un seguit de vulneracions de la constitució i de l’estatut, entre els quals en els articles de la llei que fan referència al model lingüístic a les escoles catalanes. El Consell de Garanties veu inconstitucional que el ministeri s’atribueixi ‘la decisió unilateral sobre l’apreciació de la manca de proporció raonable en l’ús del castellà com a llengua vehicular’, car és la Generalitat que decideix aquesta proporció. 

A més, afegeix que l’estat ‘disposa d’altres mitjans per assegurar que les comunitats autònomes compleixin les seves obligacions’ i que ho ha de fer respectant ‘la posició institucional d’aquestes, abstenint-se d’utilitzar mètodes de control jeràrquic i limitar-se a instruments expressament previstos per la Constitució’.

El document recorda que l’estat assumeix ‘funcions executives en un àmbit, el de l’educació, en el qual no en té’ i que ‘es produeix una acció de substitució, per mitjà de la qual l’administració de l’estat desplaça l’administració educativa competent en l’exercici de les seves funcions’ quan la llei preveu un control estatal del règim lingüístic i l’escolarització en castellà en centres privats dels alumnes que ho demanin, a compte del govern. Aquest últim punt, a més, segons el Consell, vulnera l’autonomia financera de la Generalitat.

El dictamen recorda que no hi ha ‘cap dret ni mandat específic relatiu a l’ús de les llengües oficials com a vehicle per a l’ensenyament’, que des de l’inici del règim constitucional han regulat les comunitats, i que la constitució no inclou el dret dels pares a demanar la llengua d’escolarització dels seus fills. El consell afegeix que el TC va confirmar el caràcter del català com a llengua vehicular amb l’única excepció ‘que no comporti l’exclusió del castellà com a llengua docent’, però sense establir criteris ‘sobre el quantum mínim necessari per assegurar aquesta no-exclusió’.

El dictamen també analitza la definició dels currículums i les avaluacions finals a l’ESO i al batxillerat. Sobre aquesta última qüestió, es reconeix que l’estat disposa de la competència per regular i establir aquestes avaluacions finals, però considera que vulnera competències de les comunitats quan n’exclou les assignatures sobre les quals en decideixen el contingut. 

El consell considera que l’estat també vulnera competències de la Generalitat en l’eliminació de la prova d’accés a la universitat o en beques i ajuts, entre més aspectes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any