L’AVL suspèn la presentació del Diccionari Normatiu per ‘problemes tècnics’

  • Fabra l'ha amenaçada pel reconeixement de la unitat de la llengua · Al 'Diccionari normatiu valencià', acabat d'aprovar, s'hi diu que 'valencià' i 'català' són denominacions compatibles

VilaWeb
Redacció
03.02.2014 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha suspès la presentació del Diccionari Normatiu Valenciana, prevista per demà, per ‘raons d’ajusts en l’aplicació informàtica de la pàgina web i per problemes tècnics en el nostre servidor’, segons que ha comunicat la institució a través d’un correu electrònic. L’AVL ha rebut al llarg d’aquest cap de setmana crítiques per part de membres del govern valencià i de diputats del PP per ratificar la unitat de la llengua i admetre altres denominacions compatibles amb l’oficial de ‘llengua valenciana’. La institució ha suspès la presentació indefinidament.

Precisament, avui el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha mantingut el to amenaçador amb l’AVL que ja va emprar el secretari general del PP, Serafín Castellano, arran de l’aprovació del ‘Diccionari normatiu valencià’ (DNV). Amb aquest diccionari, l’AVL diu que valencià i català són denominacions compatible, i això ha irritat els populars. Fabra ha dit que la institució no complia allò que diu l’estatut i que ell s’encarregaria de fer-ho complir.

Fabra ha fet aquestes declaracions a València. Ha dit que l’article 6 de l’estatut diu que la llengua dels valencians és el valencià. ‘Tots aquells que tenim representació i responsabilitat en qualsevol àmbit hem de defensar les nostres senyes d’identitat i la nostra llengua, i el meu compromís és de fer complir l’estatut’.

Explica El País que preguntat per si respectarà allò que diu l’estatut precisament sobre l’AVL, com a entitat responsable de la normativa sobre la llengua, Fabra ha respost: ‘No hi donaré més voltes. L’estatut diu que la nostra llengua és el valencià i açò és el que defensarem per damunt de tot’.

Serafín Castellano ja va dir ahir que amb aquesta definició de valencià ‘l’Acadèmia Valenciana de la Llengua perd la seua raó de ser i s’enfronta al sentiment de la majoria del poble valencià’.

En un comunicat, el dirigent popular hi insistia: ‘Equiparant el valencià i el català, l’AVL perd tot el seu sentit, perquè es va crear precisament per a defendre la personalitat de la nostra llengua.’

Castellano, en nom del PP, subratllava: ‘La defensa de la nostra llengua és irrenunciable i no permetrem intrusions ni atacs als nostres senyals d’identitat, a allò que ens definix com a poble, a la nostra història i la nostra idiosincràsia.’

Una altra figura destacada dels populars valencians, el vice-síndic al parlament Rafael Maluenda, va afanyar-se a dir que el nou diccionari ‘és una vergonya i un menyspreu als valencians’. El diputat de les Corts més veterà i membre de la direcció del grup popular va assegurar que proposaria al síndic del seu grup ‘una iniciativa perquè es retire el diccionari’.

Jornada històrica

En una jornada qualificada d’històrica, l’AVL va aprovar divendres per àmplia majoria el ‘Diccionari normatiu valencià’ (DNV). Amb 93.349 entrades, el DNV també ‘aborda amb normalitat la realitat lingüística per a superar els conflictes onomàstics’. Així, l’AVL accepta ‘llengua valenciana’ com ‘la manera más tradicional’ d’anomenar l’idioma, tot i que és ‘compatible’ amb unes altres denominacions com català.

Es pot comprovar amb la definició que s’ha aprovat de ‘valencià’: ‘Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i uns altres territoris de la Corona d’Aragó i que també rep el nom de català.’ En un comunicat, l’AVL afegeix que ‘el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d’un territori respecte a les d’un altre’.

Dotze anys de feina

El DNV és el resultat d’una tasca col·lectiva de dotze anys feta amb rigor filològic, ‘que aspira a integrar equilibradament les diferents sensibilitats lingüístiques al si de l’AVL’, diu la institució, que amb l’aprovació considera la jornada de divendres un dia històric per a la llengua i la cultura del poble valencià: ‘La data del 31 de gener de 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d’identitat més emotiu i potent d’un poble.’

Des que es va posar en marxa l’AVL el 2001 ha publicat unes quantes obres de pes com el ‘Diccionari Ortogràfic i de Pronunciació del Valencià‘ (DOPV), el 2005, amb el suport de divuit dels dinou membres, i la ‘Gramàtica Normativa Bàsica‘, aprovada el 2006 per unanimitat.

El DNV es podrà consultar a partir de la setmana que ve a través de la pàgina web de la institució.

Torró (EU): ‘És infame l’ús partidista que fa el PP contra el dictamen científic de la llengua’

El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, considera ‘inassumibles’ les declaracions de Serafín Castellano respecte al fet que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua hagi perdut ‘tot el sentit’ per la definició que apareix al Diccionari Normatiu Valencià. ‘A més d’encabotar-se que el Sol dóna voltes al voltant de la Terra es veu clar quina era la intenció de la reforma de l’AVL: controlar-la. És infame que es faça un ús partidista contra un dictamen científic sobre el qual no hi ha cap controvèrsia entre els filòlegs.’

Torró afegeix: ‘El PP demostra estar molt esglaiat per les perspectives electorals quan recorre a aquests arguments per mobilitzar la part més atàvica dels seus votants. Saben que la ciutadania valenciana està ansiosa per posar-los en el carrer i no dubten a desprestigiar organismes que ells mateixos van impulsar per tractar desesperadament d’evitar el que és evident que és inevitable: la fi del règim del PP al País Valencià.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any