L’oposició denuncia que el PP vol liquidar l’AVL per haver reconegut la unitat lingüística

  • Els partits lamenten que el govern reviscole el conflicte lingüístic alhora que menyspreen la llengua

VilaWeb
ACN
03.02.2014 - 14:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits polítics de l’oposició denuncien que el PP vol liquidar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) després que divendres presentés el Diccionari Normatiu Valencià, on es reconeix la unitat de la llengua i s’accepta de fer compatible la denominació valencià amb català. Diversos dirigents populars han fet declaracions el cap de setmana criticant aquestes postures de l’AVL. El PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià lamenten les declaracions d’aquests dirigents, que intenten fer reviure el conflicte lingüístic i menyspreen la llengua així com les tesis científiques.

Així, el diputat i portaveu adjunt d’EUPV a les Corts, Lluís Torró, ha denunciat la intenció del president Alberto Fabra d’eliminar-la. Torró s’ha preguntat ‘per què es claven amb eixa definició o no amb altra’ i ha afirmat que ‘no té absolutament cap sentit i demostra que el PP no vol una AVL com una institució normativa independent, volen un instrument polític per mantenir artificialment la divisió de la llengua al preu que siga’, ha afegit.

El diputat ha defensat que ‘els únics que poden jutjar el treball de l’AVL són els filòlegs’ i ha afegit que ‘si la cosa no fos tan greu açò arribaria a ratllar el ridícul perquè darrere d’aquests moviments s’amaga el menyspreu del PP per la pròpia llengua’.

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha acusat el PP ‘de crear un debat completament estèril mentre condemna a la nostra llengua a la invisibilitat tancant tots els mitjans de comunicació i postergant-la a la seua extinció’. Morera ha manifestat la seva indignació i ha considerat ‘esperpèntic’ com el Consell ‘reviscola el conflicte lingüístic en uns moments tan durs en l’econòmic i en el social per a dividir a la societat amb un debat innecessari del que només volen traure rèdit electoral d’un conflicte que ja està més que superat’.

‘Això només demostra que han perdut el poc sentit comú que els restava’, ha dit Morera, i ha afegit que ‘el que han de fer és governar, en lloc de dedicar-se a imposar els criteris polítics i electorals per damunt dels lingüístics o acadèmics perquè hi ha temes que s’escapen de la política’.

Després de l’anunci del Consell de la possibilitat de tallar el finançament de la institució per ‘defensar tesi pancatalanistes’ tal com han publicat alguns mitjans, Morera ha aprofitat per a reivinicar la feina de l’AVL, ‘per ser una institució fonamental en l’avanç i superació del que ha sigut el conflicte lingüístic i ha fet un paper indispensable en el apropament de l’ús del valencià al del castellà que, encara que queda molt per fer, la feina exercida per l’AVL ha de ser reconeguda per qualsevol valencià’, ha sentenciat.

El síndic socialista en les Corts, Antonio Torres, ha dit que ‘quan el PP ja no té res que oferir intenta ressuscitar vells fantasmes, com el conflicte lingüístic o la bandera’. Torres diu que ‘es tracta d’un nou atac del PP de Fabra als òrgans estatutaris, com fa sempre que està en una posició de feblesa’ i ha insistit que ‘ara l’AVL ja no els interessa perquè no es plega als seus desitjos’. En este sentit ha recordat que el PP ja ha intentat trencar amb el pacte lingüístic i reformar algunes institucions d’autogovern i no ho va poder aconseguir perquè calen tres cinquenes parts de la cambra.

‘Ha pogut acabar amb RTVV, però l’AVL continua perquè es va blindar, però com ja no la poden tindre manipulada no els interessa’, ha dit Torres, i ha insistit que el PP ‘està seguint una estratègia en la qual el que no serveix als seus interessos ho elimina’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any