Margallo admet que Espanya consideraria l’entrada d’una Escòcia independent a la UE

  • El ministre espanyol en parla en una entrevista al Financial Times

VilaWeb
ACN
03.02.2014 - 00:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, assegura en una entrevista al Financial Times que Espanya ‘consideraria’ l’entrada d’una Escòcia independent a la Unió Europea. En un article que el prestigiós diari financer britànic publica en portada aquest dilluns, Margallo defensa que si els escocesos assoleixen la independència amb un procés ‘legal’, Espanya no hi interferirà. Amb tot, el ministre avisa que els escocesos haurien de ‘posar-se a la cua’ per entrar a la UE. A l’article, els periodistes Tobias Buck i Mure Dickie asseguren de Margallo que ‘el seu posicionament ambigu sobre Escòcia està en fort contrast amb la seva retòrica intransigent sobre Catalunya’.

‘Espanya no té cap intenció d’interferir en la determinació d’Escòcia cap a la independència i està disposada a considerar una eventual petició escocesa per entrar a la UE com a estat independent’, assegura el Financial Times. L’article del rotatiu avisa que els comentaris de Margallo ‘enfortiran la campanya nacionalista’ a Escòcia perquè Madrid ‘ha estat dels principals opositors als moviments separatistes a Europa” i intenta “frenar les pressions secessionistes a la regió de Catalunya’.

‘Si Escòcia esdevé independent d’acord amb els procediments legals i institucionals, demanarà l’admissió. Si aquest procés s’ha fet legalment, la petició es pot considerar. Si no, no’, diu el ministre espanyol, que descarta comentar si vetaria l’accés directament però insisteix que els casos d’Escòcia i Catalunya són ‘fonamentalment diferents’.

‘No interferim en els afers interns dels altres països. Si l’ordenament constitucional britànic permet, i sembla que permet, que Escòcia esculli la independència, no hi tenim res a dir’, assegura el ministre al diari.

Segons el rotatiu britànic, ‘Madrid continuarà resistint-se al pla català de fer el seu propi referèndum d’independència menys de dos mesos després de la votació escocesa del setembre’.

Els periodistes que signen la informació, Tobias Buck, des de Madrid, i Mure Dickie, des d’Edimburg, asseguren que García-Margallo compara Catalunya amb ‘Ossètia del Sud, Abkhàzia i Somalilàndia’. ‘Un estat que neixi a través d’una declaració unilateral d’independència no tindria cap tipus de reconeixement internacional. Estaria absolutament aïllada del club de nacions. Un estat així no tindria accés al sistema de l’ONU, ni al Banc Mundial ni al Fons Monetari Internacional’, afirma Margallo a l’entrevista.

Segons l’article de l’FT, aquesta retòrica de Margallo està en ‘fort contrast’ amb l’actitud adoptada amb Escòcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any