Felipe González avisa Mas: ‘Si això continua, es despertarà el nacionalisme espanyol’

  • En un cara a cara entre el president català i l’ex-president espanyol al programa 'Salvados'

VilaWeb
Redacció
02.02.2014 - 22:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president català, Artur Mas, i l’ex-president socialista espanyol Felipe González han fet un cara a cara en un dels programes estrella de la Sexta, ‘Salvados‘, dirigit i presentat pel periodista Jordi Évole. Durant la conversa, González ha negat repetidament que hi hagués cap camí cap a l’autodeterminació dels catalans: ‘La via a la conquesta de l’autodeterminació és inexistent. En l’horitzó del que podem veure és una via inexistent. Si vós teniu el dret de decidir, jo també.’ I ha afegit que si continuava el procés sobiranista es despertaria el nacionalisme espanyol.

Heus ací alguns fragments de la conversa entre Mas i González:

Felipe González: No és possible la independència. I no és desitjable. I si mai s’ha de decidir, ho hauran de fer tots els espanyols. Crec que tinc tan dret de decidir com el president Mas.

Artur Mas: Una primera fase és què vol el poble de Catalunya. I un cop en sapiguem el resultat, això exigirà una negociació, que implica el conjunt de l’estat. Hi ha uns interessos compartits, però a partir de l’expressió de la voluntat del poble de Catalunya.

F. G: La unitat nacional no es discuteix. És el poble espanyol qui hauria de discutir si hi ha autodeterminació. M’agradaria evitar que entréssim en un carreró sense sortida.

A. M: Jo crec que hi ha una majoria clara del poble català que no agafa de mirall la constitució espanyola i no s’hi sent representat. En uns altres llocs no passa, però aquí sí. Tenim resultats de votacions amb majories clares, acords parlamentaris i manifestacions multitudinàries al carrer.

F. G: Estic segur que ni el president ni el poble de Catalunya no voldran trencar la legalitat. Un altre marc de joc? Tots dos sabem que el principi de la majoria i la minoria té una legitimitat dins l’àmbit de les regles del joc.

A. M: Tenim una raó de majories i minories dins de Catalunya. I s’ha de fer de manera legal i acordada amb l’estat. I hem demanat a l’estat que ens transferís la capacitat de convocar un referèndum. I hem dit a Rajoy que si per a ell té un cost polític massa alt, fariem una llei de consultes, i sabríem quines majories i minories hi ha.

F. G: Si es vol un marc jurídic per al dret d’autoderminació s’hauran de seguir les regles establertes. Ara, si es pronuncien sobre la independència hi haurà un carreró sense sortida.

A. M: I si no ens movem no hi haurà un carreró sense sortida? Si no ens movem ja sabem què hi ha: una regressió autonòmica.

F. G: La via cap a la conquesta de l’autodeterminació és inexistent. En l’horitzó del que podem veure és una via inexistent. Si teniu el dret de decidir, jo també. A mi em dóna la legitimitat la constitució.

A. M: Hi ha el precedent del Regne Unit. Els escocesos voten de manera acordada.

F. G: El president espanyol, sigui qui sigui, no acceptarà mai l’autodeterminació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any