Indignació i crides a la desobediència per l’atac a la immersió

  • La consellera Rigau s'oposa frontalment a la resolució del TSJC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Volen imposar a Catalunya el model que el PP imposa a les Illes i el País Valencià’, va dir ahir la consellera d’Ensenyament Irene Rigau respecte les resolucions del TSJC que obliguen a cinc escoles catalanes a fixar l’utilització mínima de l’espanyol en un 25% de l’horari lectiu. I va afegir: ‘Voler estendre a tot el grup el tracte singularitzat reconegut en la pròpia llei i que tots els tribunals s’havia acceptat és una situació inimaginable, un xoc que sempre hem volgut evitar dins els centres.’ Però les reaccions en el sector educatiu i la societat civil van ser encara més contundents. Somescola, Esquerra, Iniciativa i la CUP van instar el govern a defensar la immersió lingüística a les escoles contra els atacs del Tribunal Superior de Justícia i a desobeir les ordres del tribunal.

En un comunicat, Somescola remarca que el model educatiu del nostre país no hauria de decidir-se per la via judicial, sinó que ha de ser el Parlament de Catalunya qui estableixi la legislació pròpia, ‘segons el mandat democràtic que els catalans hem expressat a les urnes.’ Somescola refusa frontalment la interlocutòria,  demana a la Generalitat que continuï blindant el model d’immersió lingüística i insisteix que ‘el departament d’Ensenyament és l’administració educativa competent per distribuir els horaris lectius i assignar el percentatge d’ús de les llengües; no és el TSJC qui té aquesta capacitat pedagògica ni aquesta funció organitzativa’.

Somescola.cat explica en el mateix comunicat que la setmana vinent es reunirà la coordinadora d’entitats cíviques i educatives per donar resposta a l’atac del TSJC i fa una crida social ‘per a continuar defensant el consens bastit durant trenta anys a Catalunya i la immersió lingüística, garantia de la igualtat d’oportunitats i la cohesió social a Catalunya.’

Iniciativa, Esquerra i la CUP demanen al govern que mantingui la immersió lingüística al marge del que digui el TSJC

Per la seva banda, la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, va demanar ahir al govern que mantingués la immersió lingüística al marge del que digui el TSJC. En la mateixa línia es va expressar el portaveu d’ICV-EUiA a la Comissió d’Ensenyament, Joan Mena, que va demanar al govern que esgotés ‘totes les vies jurídiques necessàries per evitar que una imposició jurídica passi per davant dels criteris pedagògics’. Mena va subratllar als jutges que no es poden establir percentatges sense conèixer la realitat plurilingüística dels centres i va avisar que aquesta decisió atemptava contra la immersió però també contra el principi d’autonomia dels centres.

La portaveu d’Esquerra, Anna Simó, també va instar el govern a defensar la immersió lingüística fins al final, arribant si calia al Tribunal Constitucional (TC). Simó va subratllar que el marc legal català era la LEC, que garantia la competència lingüística en català i castellà sense discriminar alumnes ni separar grups. Després de la decisió del TSJC, Simó va considerar ‘absolutament injust que el desig d’una minoria vulgui passar per sobre de les lleis de què s’ha dotat la majoria, i que es vulnerin els drets de la resta de classes i la legislació de Catalunya’. ‘Hi ha una minoria que vol excloure el català del model acordat democràticament’, va reblar. I va constatar que es presentava ‘una batalla jurídica absolutament orquestrada quan s’ha perdut la batalla democràtica a les urnes’.

La diputada de la CUP Isabel Vallet va fer una crida encara més clara a la desobediència i va alertar d’una ‘ofensiva espanyolitzadora’ arreu dels Països Catalans i en tots els àmbits. En va posar uns quants exemples: la llei Wert, la llei de funció pública, la de símbols, el tancament de línies al País Valencià i el decret de trilingüisme de les Illes Balears. Per a la CUP, la desobediència popular i institucional són imprescindibles. ‘O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble’, va dir Vallet parafrasejant Joan Fuster.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any