Un assessor d’Obama, parlant de Catalunya, defensa que ‘cada grup de població decideixi’

  • Ben Rhodes diu a Catalunya Ràdio que hi ha d'haver 'un procés de revisió' a cada país

VilaWeb
Redacció
31.01.2014 - 14:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ben Rhodes, l’assessor de defensa del president dels EUA, Barack Obama, ha dit, arran de la petició de Catalunya d’un referèndum sobre la independència, que calia que hi hagués un procés de revisió a cada estat. Concretament, ha defensat que ‘cada país i cada grup de població prengui les seves decisions’. En una conversa amb el corresponsal de Catalunya Ràdio als EUA, Xavier Vilà, Rhodes ha declarat: ‘De vegades l’autonomia funciona, de vegades els pobles esdevenen independents, de vegades hi ha unions. En termes generals, creiem que hi ha d’haver un procés de revisió d’aquestes qüestions a cada país, però al final cada país i cada grup de població prendrà les seves decisions.’ Tot amb tot, l’assessor d’Obama ha dit que no volia interferir en un afer intern de l’estat espanyol.

Aquestes són les declaracions de Rhodes:

Aquesta és la transcripció traduïda al català de les paraules de Rhodes:

‘Pel que fa al referèndum d’Escòcia, ens agradaria confiar el procés que el Regne Unit ha posat en marxa, que el primer ministre Cameron lidera. L’origen de la família de la meva mare, els MacNutts, es remunta a Escòcia, o sigui que en alguna part de mi hi ha la sang d’un escocès, però això no vol dir que jo prengui part sobre el referèndum. Només vol dir que tinc una profunda estima per les contribucions dels escocesos en la seva història. És evident que no tenim cap aliat més pròxim al món que el Regne Unit, i ens ho mirarem amb aquest interès i amb el respecte pel procés que fa anys que hi ha en aquest país.

També crec que aquestes decisions són úniques en cada país. Al final, cada país ha de treballar a través del seu propi procés. Així , per exemple, jo no interferiré, els EUA no prendran una posició, per exemple, en algunes qüestions que Espanya pot estar considerant en aquest espai. Al final, crec que la història mostra que hi ha diferents solucions per a diferents països, diferents regions , de vegades –un cop més no parlo específicament de cap regió o país en particular– només dic que de vegades l’autonomia funciona, de vegades els pobles acaben essent estats independents, de vegades hi ha unions, i així crec que amb caràcter general, creiem que hi ha d’haver un procés de revisió d’aquestes qüestions a cada país, però al final cada país i cada grup de població prendrà les seves decisions.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any