Concentració a València contra el tancament de les televisions i les ràdios en català

  • Centenars de ciutadans van aplegar-se ahir a la plaça de Manises, davant el palau de la Generalitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La concentració de protesta convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), conjuntament amb el comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), va aplegar ahir centenars de manifestants a la plaça de Manises de València, davant el Palau de la Generalitat, contra el tancament de RTVV, TV3 i Catalunya Ràdio. Ara fa dos mesos del cessament de Canal 9 i Ràdio 9 i una setmana del tancament forçós de les emissions de Catalunya Ràdio.

A la concentració es va poder veure una pancarta del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana amb la consigna ‘RTVV no es tanca. És la teua’, a més d’una altra d’ACPV que deia ‘Volem televisions i ràdios en la nostra llengua. Sí a TV3, sí a RTVV, sí a Catalunya Ràdio’. Els manifestants van formar la frase ‘RTVV tornarà’ amb espelmes.

En tres anys, el País Valencià ha perdut TV3, Canal 9, Ràdio 9, Sí Ràdio, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Per tant, s’ha quedat sense mitjans audiovisuals en català que tinguin una difusió d’àmbit autonòmic. La llengua pròpia ha quedat relegada a mitjans locals, comarcals o d’abast provincial que en la majoria de casos tan sols emeten en català una part de la programació.

En els parlaments adreçats als manifestants, el portaveu del comitè d’empresa de RTVV, Vicent Mifsud, va recordar que feia dos mesos que la Generalitat Valencia havia decidit de tancar Canal 9 i Ràdio 9. En qualsevol autonomia, va dir, els ciutadans tenen ‘el dret de fet una cosa tan bàsica com posar la ràdio i la televisió en la seva llengua, però nosaltres no ho podem fer’. Va afegir que es tractava d’un dret constitucional que no es podia privar els ciutadans valencians i va agrair el suport de la ciutadania, les forces polítiques i els sindicats presents: ‘Junts podem fer moltes coses, com s’ha demostrat amb la paralització de la privatització de la sanitat a Madrid; i recordem que ací ja ho vàrem fer paralitzant l’ERO a RTVV.’

El secretari general d’ACPV, Toni Gisbert, va denunciar la censura i la regressió democràtica del govern de Fabra: ‘Va arribar amb una promesa de canvi, d’un govern més moderat, però va decidir de ser el successor del president Camps.’ Gisbert va recordar a Fabra que encara hi havia temps per a reflexionar i va avançar que ACPV respondria per la via jurídica i amb la mobilització social al tancament de Catalunya Ràdio. En aquest sentit, va convidar la resta de forces socials i polítiques a fer ‘un País Valencià per a la majoria del País Valencià’ i va vaticinar que ahir començava el final del mandat d’Alberto Fabra.

La secretària de la Unió de Periodistes Valencians, Cristina Chirivella, va lamentar el tancament de totes les televisions i ràdios en llengua pròpia, cosa que demostrava ‘la nul·la preocupació per conservar la nostra llengua, vehicle vertebrador de la nostra cultura, territori i identitat’. I va denunciar: ‘Han liquidat l’article 20 de la constitució espanyola i el dret de la ciutadania d’oferir i rebre informació en valencià.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any