S’ha mort Pete Seeger: la seva llegenda i el seu pas per Barcelona, en vídeo

  • Recordem moments memorables de Seeger a Barcelona i la seva gran influència en cantants com Joan Baez i Bruce Springsteen

VilaWeb
Redacció
28.01.2014 - 09:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui a la matinada s’ha mort a Beacon, Nova York, a noranta-quatre anys, Pete Seeger, una llegenda de la música folk nord-americana, que va destacar pel seu activisme en favor dels drets civils i contra la guerra, amb un gran protagonisme en les protestes multitudinàries contra la guerra del Vietnam. Seeger va tenir una gran influència en cantants com Bob Dylan, Joan Baez, Bruce Springsteen i Don McLean.

Més informació: Quan Pete Seeger cantava ‘Vull anar a Andorra’ (Àudio i lletra)

Després d’haver estudiat periodisme a la Universitat de Harvard, durant anys va recórrer arxius i biblioteques dels EUA per compilar peces tradicionals, rescatar-ne i crear-ne de noves, tasca forma pionera que va dur a terme a les dècades del 1950 i 1960. Molts dels seus enregistraments han esdevingut himnes dels moviments pacifistes i ecologistes. El seu activisme polític i la participació en moviments socials el varen convertir en objectiu de la cacera de bruixes del senador MacCarthy (Viquipèdia). Seeger mai no va abandonar la lluita política i es va mantenir crític sempre. El 2011 va visitar els activistes del moviment Occupy Wall Street: tots plegats van cantar la seva cançó segurament més emblemàtica, ‘We shall overcome’:

En el festival de Woodstock del 1969 Joan Baez interpretava aquesta mateixa cançó:

També va influir en Springsteen, que li va dedicar un disc sencer de versions. El va acompanyar en l’acte inaugural de la presidència d’Obama el 2009, cantant ‘This land is your land’ de Woodie Guthrie:

Seeger va actuar el 1993 al Palau Sant Jordi, en un concert memorable de Raimon, de qui era molt bon amic. D’aquell concert, en destaquem dues cançons: ‘Where have all the flowers gone?’

I l’himne antifeixista ‘Viva la quince brigada’:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any