La societat civil torna a refusar el nou cop del Suprem contra la immersió lingüística

  • El Suprem dóna la raó al TSJC: l'espanyol ha de ser vehicular a l'aula si hi ha un alumne que ho demana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coordinadora d’entitats Somescola.cat i la Plataforma per la Llengua refusen la nova sentència del Tribunal Suprem, que ahir va tornar a donar la raó a una família que sol·licitava que el seu fill fos escolaritzat en espanyol. D’aquesta manera, referma la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el gener de l’any passat va ordenar que el sistema s’adaptés a tota la classe (o unitat escolar) de la qual formés part l’alumne en qüestió. Això ‘afecta l’alumne juntament amb els seus companys’, deia el TSJC en aquella interlocutòria.

El Suprem espanyol rebutja el recurs de la Generalitat contra una interlocutòria del TSJC del gener de l’any passat, que donava la raó a la família sol·licitant. Aquesta interlocutòria es derivava de la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l’estatut, que establia l’espanyol com a llengua vehicular a l’escola, juntament amb el català.

El TSJC va ordenar que els infants no fossin atesos individualment ni separats de la resta d’alumnes i va establir com a mesura cautelar que la Generalitat adoptés les mesures concretes pertinents perquè se’ls atengués també en espanyol mentre no es resolia el cas. Tot amb tot, deixava que la Conselleria d’Educació decidís quina proporció de cada llengua havia d’utilitzar-se.

Crida a defensar el model d’immersió

La coordinadora d’entitats cíviques i educatives Somescola.cat reitera el suport al model d’immersió lingüística i demana al govern que continuï blindant el model d’escola catalana en llengua i continguts. Així doncs, defensa l’aplicació de la legislació pròpia i fa una crida social a fer respectar el consens bastit durant trenta anys. Alhora, recorda que la immersió lingüística és la garantia de la igualtat d’oportunitats i la cohesió social a Catalunya.

D’una altra banda, la Plataforma per la Llengua expressa una profunda indignació per aquesta nova resolució judicial contra el català a l’escola: ‘El rebuig del recurs presentat per la Generalitat a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és un nou cop al sistema d’immersió lingüística i promourà que per la voluntat d’un alumne es canviï el sistema d’escola catalana en llengua i continguts, reconegut internacionalment com a model d’èxit i de cohesió.’

I continua: ‘Tant la sentència del TSJC com ara el rebuig del recurs volen desestabilitzar i crear sensació de conflicte discriminatori a les escoles. En aquest sentit, reiterem que no hi ha conflicte lingüístic a les aules i que no hi ha una població desatesa en els seus drets. Aquest any, per exemple, de tot el volum de noves inscripcions als centres educatius de Catalunya només 17 famílies han demanat l’escolarització en castellà per als seus fills. Els darrers trenta anys, s’ha apostat sempre pel consens social i polític i per mantenir el mètode pedagògic que aposta pel català com a llengua vehicular de l’aprenentatge, la llengua comuna dins els nostres centres educatius.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any