Vox: qui impulsa l’extrema dreta que liderarà Vidal-Quadras?

  • El nou partit aplega ex-militants del PP vinculats a l'Associació de Víctimes del Terrorisme i a la fundació ultra DENAES

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
27.01.2014 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alejo Vidal-Quadras ha deixat el PP i formarà part d’un nou partit, Vox, que ell mateix ha contribuït a impulsar, juntament amb l’ex-funcionari de presons José Antonio Ortega Lara i un grup de personatges vinculats a l’extrema dreta espanyola. L’ex-president del PP català ha estripat el carnet del PP perquè troba que l’actitud de Rajoy amb el sobiranisme és massa tova; i la contundència que demana la troba entre els impulsors de Vox. Un d’ells, Iván Espinosa de los Monteros, és vice-president de l’entitat ultra Fundación DENAES, i ha arribat a dir que la política del govern del PP és d’extrema esquerra.

Espinosa de los Monteros és fill de l’alt comissionat per a la Marca España, Carlos Espinosa de los Monteros, que fou també president d’Ibèria i Aviaco i que va tenir càrrecs de màxima responsabilitat a Inditex i a Acciona. Espinosa de los Monteros pare és secretari de l’organisme que aplega aquells que han rebut el títol de Grande de España, i alguns dels seus avantpassats més il·lustres van tenir un lligam molt estret amb el franquisme.

I Espinosa de los Monteros fill, company de Vidal-Quadras a Vox, és una de les cares visibles de DENAES, una entitat constituïda el 2006 amb el propòsit de ‘reivindicar la nació espanyola’. L’entitat –el nom sencer de la qual és Fundación para la Defensa de la Nación Española– deia això el dia que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van acordar la data i la pregunta del referèndum: ‘Si el president de la Generalitat persisteix en la seva bogeria és probable que hi acabi havent episodis de violència –aquesta sí, física– pel fet que les forces de seguretat es vegin obligades a evacuar col·legis pseudo-electorals.’

El president de DENAES és Santiago Abascal, que va ser diputat del PP al parlament basc i que no fa gaire va anunciar que es donava de baixa del partit, tal com ha fet avui Vidal-Quadras. El 6 de desembre proppassat, el dia de la constitució espanyola, Abascal feia un discurs molt encès contra la sentència del Tribunal d’Estrasburg que tombava la doctrina Parot. El pare d’Abascal era un militant històric d’Alianza Popular i el seu avi fou batlle d’Àlaba durant el franquisme

De fet, els vincles de Vox amb l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) són evidents: Ana Velasco Vidal-Abarca, una altra de les impulsores del partit, és filla de la fundadora de l’AVT. I una de les cares més visibles del projecte és José Antonio Ortega Lara, que en la presentació del partit va acusar PP i PSOE de ser ingenus amb l’independentisme i d’estar disposats a acceptar que ‘hi hagi independentistes de primera i de segona’.

I un altre dels personatges que han apadrinat aquest nou partit és Mikel Buesa, catedràtic d’Economia de la Universitat Complutense de Madrid i columnista habitual de Libertad Digital. En aquest diari, Buesa va arribar a calcular quants soldats caldrien per a ocupar Catalunya militarment.

El partit defensa la unitat de la nació espanyola, és contrari a l’avortament, demana una llei de partits més dura i és intransigent en la negociació amb ETA. Defensa un model d’estat que tingui ‘un únic govern i un únic parlament dipositari exclusiu de la sobirania nacional i un Tribunal Suprem que actuï com a última instància jurisdiccional en tots els ordres, inclòs el constitucional’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any