22.01.2014 - 16:44
Tots els partits de l’oposició, a excepció d’ERC que dóna suport als comptes, han dedicat gran part de les seves intervencions al debat de pressupost d’avui a criticar el caràcter ‘antisocial’ del projecte de llei presentat pel govern pel 2014. PSC, PP, ICV-EUiA, C’s i la CUP han anunciat el seu vot contrari als comptes i han coincidit a remarcar que aquest pressupost serà difícil de complir. La partida dels 2.318 milions d’ingressos aconseguits amb vendes i privatitzacions ha estat altre dels blancs comuns de crítica. Per la seva part, CiU i ERC han defensat els comptes i han acusat la resta de partits de ‘no presentar alternatives reals’ als seus números pel 2014.
El debat de la Llei de pressupostos al Parlament ha encarat les posicions de CiU i ERC -que han elaborat els comptes conjuntament- amb les de la resta de formacions polítiques. Els comptes, com ja era previst, s’han aprovat amb els únics vots favorables de CiU i ERC (70) i en contra de PSC, PP, ICV-EUiA, C’s i la CUP (60).
Lucena diu que ‘no és un pressupost creïble’
Des del PSC, el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, ha retret al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que el pressupost ‘no és creïble’, sobretot perquè partides com la dels polèmics 2.318 milions en vendes i privatitzacions ‘no s’ha explicat com es pensa materialitzar’ i això suposa un aspecte ‘reprobable fins i tot èticament’. ‘Pronostico que, a més, no compliran els grans números dels comptes que aprovaran’, ha denunciat Lucena, tot argumentant que les xifres ‘no quadren’ amb la realitat econòmica i criticant que aquests pressupostos són ‘els més antisocials de la història’.
El PP arremet contra el ‘separatisme’ dels comptes
El diputat del PP José Antonio Coto ha estat l’encarregat de portar la veu crítica dels populars al debat. Coto ha carregat contra el pressupost, anunciant un vot en contra del seu grup, i denunciant que Artur Mas ‘continua capficat en el seu projecte separatista, convertint-se un clon d’Oriol Junqueras, en això i en els plantejaments econòmics d’ERC’. ‘Junqueras decideix i Mas executa el que ERC decideix, sent Mas qui s’emporta el desgast. A ERC li ha tocat la loteria, en forma d’Artur Mas’, ha dit, tot afegint que els comptes per al 2014 són un ‘pressupostos fantasma, que no es compliran’.
ICV-EUiA només veu ‘propaganda’ en uns pressupostos ‘antisocials’
El president del grup d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha fet un relat sobre les retallades acumulades els darrers anys per intentar trobar resposta a l’afirmació ‘són els pressupostos més socials de la història’, que CiU i ERC han popularitzat les darreres setmanes. Davant el 16% de retallada en salut des que CiU va accedir al Govern el 2010, el 28% en educació, el 25% en el foment de l’ocupació o el 50% en activitat industrial, Herrera només ha aconseguit trobar resposta a l’afirmació en la ‘propaganda’.
C’s: ‘Els pressupostos es van aprovat el 12 de desembre al Palau de la Generalitat’
Per al fins ara portaveu parlamentari de C’s, Jordi Cañas, els pressupostos no s’aproven aquest dimecres, sinó que es van aprovar el 12 de desembre del 2013, quan CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van acordar la data i la pregunta de la consulta. CiU necessitava ‘còmplices’ per aprovar els comptes i els va trobar en tres partits d’esquerres, que no li van exigir uns pressupostos més socials a canvi de la consulta. ‘El coagulant d’aquella foto dels quatre és aprovar uns pressupostos i una llei d’acompanyament que signifiquen el major atemptat contra els drets socials’, ha criticat. El ‘patriotisme’ va fer que els ‘còmplices’ de CiU acceptessin avalar les retallades a canvi de la ‘farsa’ del dret a decidir.
La CUP veu en els pressupostos una ‘declaració de guerra’
Els pressupostos són ‘una crònica maldestre d’un robatori, d’un saqueig social i d’un atracament’. El portaveu parlamentari de la CUP David Fernández ha assenyalat de manera directa als bancs, als especuladors i a la complicitat dels govern -com el de la Generalitat- de ser els principals causants del patiment de la societat. ‘És de talego, de presó, de judici sumari contra les necessitats de la gent. Són lladres amb corbata’, ha denunciat en relació a la ‘troica’ i als interessos econòmics i especulatius sobre els que se sustenta. Fernández ha citat el premi Nobel d’Economia Joseph Stiglitz per subratllar que ‘fins que no siguin a la presó els que han provocat la crisi no hi ha sortida ni restitució democràtica’.
La defensa de CiU i ERC
A l’altre extrem s’han situat CiU i ERC que han fet una aferrissada defensa del pressupost per ser ‘l’únic possible’ donades les circumstàncies econòmiques i polítiques que viu Catalunya. En nom de la federació nacionalista, el diputat Antoni Fernández Teixidó ha reclamat especialment a PPC i PSC que presentessin ‘una alternativa real i honesta’ als comptes, i expliquessin com cobrir els increments i variacions que han reclamat per al pressupost. ‘Son partidaris d’incrementar de manera decidida els impostos i ofegar l’activitat econòmica? Volen retallar menys. Nosaltres també. No desitgem retallar perquè servim a interessos ocults. Les seves propostes i ingressos que proposen no donen 2.300 milions en ingressos. Volen mantenir el dèficit o desbocar-lo? Vostès expliquen històries tendres, però hi ha alguna alternativa real? Hi ha retocs, però ens volen explicar com fan una alternativa? El Govern treballa lligat de mans i peus’, ha retret.
Fernández Teixidó també ha reclamat ‘confiança’ en el conseller d’Economia per no desvetllar els detalls de la polèmica partida de vendes i privatitzacions. ‘Mas-Colell i el seu equip saben i hi hem de confiar, sense posar les cartes de negociació davant els compradors’, ha dit. Per últim, el diputat de CiU ha reconegut que no han acceptat cap de les esmenes de la majoria dels grups parlamentaris, però dirigint-se a PSC i ICV-EUiA ha recordat que a CiU li passava el mateix quan governava el tripartit. ‘Dónde las dan, las toman’, ha dit en castellà.
Des d’ERC, el diputat Pere Aragonès ha defensat la viabilitat d’un pressupost ‘que haurien de ser els darrers de la Catalunya autonòmica i amb limitacions polítiques’. ‘Hem actuat en l’àmbit tributari, hem fet tot un seguit d’accions en patrimoni, transmissions, successions, impost a la banca, i fiscalitat ambiental. Segurament no podem cobrir totes les necessitats però treballem en els ingressos i millorem la feina en la capacitat d’endeutament’, ha explicat el republicà. Malgrat tot, ha admès que no han estat capaços de reunir ‘ingressos suficients’ amb aquestes modificacions i per això han hagut de recórrer a la partida dels 2.318 milions en vendes i privatitzacions.
Davant les crítiques rebudes per això, Aragonès ha carregat contra la resta de partits assegurant que ‘no s’ha rebut de cap grup alternatives reals’ a aquesta partida.