La direcció del PSC denuncia a la comissió de garanties que els tres diputats van vulnerar el codi ètic

  • Els diputats pro-referèndum del PSC es mantenen ferms malgrat l'amenaça d'expulsió

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.01.2014 - 15:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’Organització del PSC, Esteve Terrades, i el portaveu del partit al Parlament, Maurici Lucena, han denunciat a la comissió de garanties del PSC que Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura van vulnerar l’acord del consell nacional del partit i, per tant, van incomplir el codi ètic intern, que estableix que una vegada adoptada una decisió democràticament en el si dels òrgans després d’un debat previ, aquesta ha de ser respectada per tothom. En un comunicat, el PSC recorda que la comissió de garanties té entre les seves funcions preservar el compliment dels estatuts, el codi ètic i els reglaments del partit, i per això l’insta a resoldre d’acord amb el reglament.

Els diputats pro-referèndum del PSC es mantenen ferms malgrat l’amenaça d’expulsió

Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura no tenen cap intenció de lliurar l’acta parlamentària i abandonar l’escó, malgrat la pressió de la direcció del PSC perquè ho fessin després d’haver votat a favor de demanar la competència per a convocar referèndums. Tots tres es mantenien ferms avui en la seva decisió, i demanaven a Navarro que acceptés la discrepància i que desistís d’expressions com expulsió, jerarquia i disciplina. En declaracions a RAC-1, han dit que l’expulsió del grup parlamentari socialista seria un error i que tenien intenció de continuar al PSC.

Avui la direcció del PSC ha de decidir quina sanció els aplica: o bé una sanció econòmica o bé l’expulsió del grup parlamentari. Tots tres, Elena, Geli i Núria Ventura, han rebut aquest cap de setmana el suport de veus del partit que han demanat a la direcció que no els expulsés.

‘La meva voluntat és seguir sent diputat socialista. Vull continuar al PSC, en què milito des de fa trenta anys’, ha declarat Elena, que ha dit que l’expulsió seria un error. ‘No és una qüestió disciplinària, sinó política. I s’ha de resoldre de manera política’, ha reblat.

‘No tinc cap intenció de lliurar l’acta de diputada’, ha dit l’ex-consellera Marina Geli. ‘És el moment més crític des de la fundació del PSC; hi ha molt pluralisme intern i una certa ambigüitat en temes nacionals. Sabem que representem un espai socialista qye marxa i que pensa que el PSC no els representa’, ha afegit. I sobre l’expulsió, ha dit: ‘seria l’expulsió d’una part de l’espai socialista.’

I Núria Ventura ha dit que volia continuar formant part del PSC i que no es plantejava de formar part d’un altre partit polític.

L’amenaça de Navarro

El primer secretari, Pere Navarro, els havia demanat que ‘reflexionessin’, que fossin ‘honrats i coherents’ i que seguissin ‘el camí honorable marcat per Àngel Ros’, que va deixar l’escó per les discrepàncies amb Navarro abans de la votació al parlament sobre la petició de la cessió de competències per a fer un referèndum. ‘Som en un projecte col·lectiu que no és un projecte personal de cadascú, i per tant estic convençut que per respecte als processos democràtics del partit renunciaran a la seva acta’, va dir Navarro abans d’entrar a la reunió del comitè federal del PSOE a Madrid. Justament, Navarro va rebre des d’allà el suport dels barons del partit, que també van instar els tres diputats a lliurar l’acta i fins i tot a plegar del partit. 

I ahir, el secretari d’Acció Política del PSC, Antonio Balmón, va mostrar-se contundent i ferm una vegada més. En una entrevista al canal 3/24, va demanar que seguissin el mateix camí que Àngel Ros i cedissin l’acta de parlamentaris. Justament ahir Elena havia refermat el seu compromís amb el PSC i havia demanat diàleg a la direcció: ‘Parlem i busquem camins per a ser capaços de representar el que som. Catalunya ens necessita i hem d’estar tots a l’altura del moment polític.’ També va respondre als dirigents del PSOE que volen que marxin del partit i els va demanar ‘respecte sobirà a la vida interna del PSC’.

Àngel Ros ja va manifestar divendres que s’oposava a l’expulsió dels tres diputats i defensava que calia recuperar la pluralitat del partit i reconstruir-lo. Ahir, a més, diputats pròxims a Pere Navarro també demanaven que no els fes fora. En un article a El Periódico, Jaume Collboni, Núria Parlón, Xavier Sabaté, Juli Fernández i Alícia Romero també van demanar que no fossin expulsats i van defensar que el partit havia de ser ‘el nou reflex de la Catalunya plural i diversa’.

L’allau de signatures a la crida socialista pel referèndum, que ja suma 1.500 adhesions, també és una mostra del suport que tenen els tres diputats dins el partit, i de la crisi oberta arran de la decisió del PSC d’alinear-se amb PP i Ciutadans i votar contra la petició del parlament.  

 

Informació relacionada: 

Allau d’adhesions a la crida socialista pel referèndum

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any