El govern balear començarà a multar les escoles que pengin llaços amb la senyera

  • Entra en vigor la polèmica llei de símbols · L'STEI anuncia que penjarà llaços a tots els actes en què participi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern balear començarà a multar avui els responsables dels centres que pengin llaços amb la senyera. Entra en vigor la polèmica llei de símbols, que prohibeix que es puguin penjar llaços amb la senyera com els que des de fa mesos hi ha a molts centres educatius en protesta per la política de l’executiu de Bauzá i en defensa de l’escola en català. La llei, que preveu sancions fins a 10.000 euros, la van aprovar tan sols els diputats del PP. S’hi oposen la resta de forces del parlament i també una bona part de la societat, sobretot la comunitat educativa, disposada a desacatar aquesta prohibició. 

El sindicat majoritari, l’STEI, ja ha dit que presentaria al·legacions al decret, que qualifica de despropòsit, i s’ha compromès a ‘mantenir viu el símbol del llaç quadribarrat’. Per això ha anunciat que penjaria llaços amb la senyera als actes oficials, commemoratius o festius en què participi. 

Recorda que el llaç amb la senyera simbolitza la defensa de la llengua i la cultura catalanes, ‘una responsabilitat que l’estatut atorga al govern’, i que fins i tot el consell consultiu va avisar de la possible inconstitucionalitat del text. 

El sindicat recorda la feina que s’ha fet a l’escola ‘per la recuperació de la llengua i la cultura pròpia de les Illes i per la qualitat de l’educació basada en un projecte pedagògic coherent i innovador’ i diu que ‘tombar aquesta feina és impossible’.

També retreu que tant aquesta llei com el decret de trilingüisme han portat el caos als centres educatius. I acusa el govern de voler llevar competències a la sobirania dels ajuntaments per ‘exercir la seva autonomia dins els límits de les llibertats reconegudes per la Declaració Universal dels drets Humans i dels drets fonamentals’.

La llei de símbols prohibeix que es pengi qualsevol símbol que no sigui oficial, i d’aquesta manera veta els llaços amb les quatre barres que les escoles de les Illes han fet servir per reivindicar la llengua pròpia i per enfrontar-se al govern. La nova llei preveu multes fins de 5.000 euros als responsables dels centres que no despengin aquests símbols i fins de 10.000 euros a qui en pengi. La disposició transitòria de la llei preveu el termini d’un any per a retirar els que hi hagi penjats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any