Mas es desmarca de la Lliga Nord a la premsa italiana

  • El president català es va reunir ahir en privat amb el dirigent del partit xenòfob, Roberto Maroni

VilaWeb
Redacció
18.01.2014 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Artur Mas publica una carta (ací en català) al diari italià La Repubblica en què es desmarca de la xenòfoba Lliga Nord. L’endemà de reunir-se a Palau amb Roberto Maroni, dirigent del la Lliga Nord i actual president de la Llombardia, Mas escriu a la premsa italiana desmarcant el moviment sobiranista català de cap ‘expressió de nacionalisme ètnic, victimista ni antiespanyol’. 

‘El nacionalisme català ha estat sempre civil i un element de modernització’, diu, i recorda la definició tan utilitzada de l’ex-president Jordi Pujol: ‘És català qui viu, treballa a Catalunya i qui en vol ser’. 

‘Catalunya és una terra on allò que de veritat importa no és l’origen de la gent sinó el destí que cerca’, i recorda que vam tenir un president, José Montilla, nascut a Andalusia, el sud d’Espanya. ‘Com recordava el professor Francesc-Marc Álvaro, els experts internacionals més acreditats situen el moviment nacional català en els casos basats en la ‘ius soli’, molt diferent i distant dels nacionalismes ètnics, excloents i agressius basants en el ‘ius sanginis’. 

També hi cita Pep Guardiola, els valors d’idees, competència i mèrit en què ha treballat, i la frase que va dir i que considera que és el secret d’un gran país: ‘Si ens llevem ben d’hora, ben d’hora, i treballen sense queixes ni excuses, aquest país serà imparable’. 

Mas apunta que cal millorar les polítiques de cooperació entre els estats de la Unió Europea per evitar situacions tràgiques com la de Lampedusa o com les de la costa sud de la península ibèrica. ‘També volem que la política social europea tingui en compte els drets, la dignitat i el respecte que mereixen tots els éssers humans, independentment del seu origen, raça o religió’. 

Finalment, acaba amb les paraules de Fermí Santamaria, batlle de Llagostera, ‘nascut a Cadis, Andalusia, d’on va marxar als divuit anys per anar a Catalunya, com molts més, per buscar un futur millor’. ‘Sempre cita les paraules que la seva mare li va dir abans de marxar: ‘No oblidis mai la terra que us va donar a llum, però treballa i lluita per la terra que us veurà créixer’. Això és Catalunya’. 


Informació relacionada: 

Roberto Maroni, un xenòfob en cerca d’amics a Catalunya

Vicent Partal: Roberto Maroni no és benvingut

Campanya perquè Artur Mas no es reuneixi amb el xenòfob Roberto Maroni

Duran es desmarca de la Lliga Nord

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any