Estellés, vist per Borja Penalba i Francesc Anyó

  • Us oferim el vídeo íntegre del tast que van oferir a l'espai VilaWeb de l'espectacle 'De mà en mà'

VilaWeb
Redacció
18.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actor Francesc Anyó i el músic Borja Penalba van ser dijous a l’Espai VilaWeb per presentar el seu espectacle sobre Vicent Andrés Estellés, ‘De mà en mà‘. Els dos artistes van oferir un tast d’aquest espectacle conjunt que ha esdevingut tot un èxit i que portaran, complet, el dia 7 de febrer a l’Auditori de Barcelona (entrades ací). En parlem en aquesta entrevista amb Penalba: 

Què veurà la gent que vingui al vostre espectacle?
—Fem un repàs de l’obra d’Estellés. És un autor amb moltes temàtiques diferents. Nosaltres intentem fer un espectacle dinàmic que barreja veu i música, intercalant-hi peces cantades, tant d’ell com de més poetes. Tot de fragments que, units, ajuden a entendre els poemes. 

A més de recitar i cantar, també oferiu tota una escenificació…
—Sí, hi ha unes parts més teatrals. La premissa és que l’espectacle siga dinàmic. No és un espectacle de poesia musical, sinó que hem mirat de fer-lo des de la nostra visió d’Estellés. 

Heu dit que hi havia fragments de més autors?
—Entre els fragments musicals, sí. A mesura que anàvem desenvolupant l’espectacle i triant els poemes, sentia que allò em portava a certes cançons, com algunes de Lluís Llach o de Maria del Mar Bonet. I ens va semblar interessant de poder-les intercalar dins les altres cançons. Això també fa que l’espectacle siga més dinàmic i atractiu. 

Quins criteris heu fet servir per a triar els poemes d’Estellés?
—Hi han tingut a veure tres qüestions. D’una banda, mirar de reflectir la temàtica d’Estellés, tant com fos possible; reflectir-la tota no és possible perquè Estellés és inabastable. En segon lloc, estar còmodes tant a l’hora de recitar-lo com de posar-hi música, que és una qüestió important, perquè el poema t’ha de donar la música, no val qualsevol poema. I finalment, havent fet la tria, tenir cura de la dinàmica de l’actuació, els punts climàtics, i establir-ne el transcurs amb un cert ordre i coherència. 

Ja heu fet uns quants concerts, i és tot un èxit. 
—Lluny de les millors expectatives, sí. La rebuda ha estat molt encoratjadora. En Francesc ja fa anys que recita Estellés i jo el musico des de fa quinze anys. Una de les premisses era que volíem estar molt segurs d’allò que faríem, perquè s’han fet moltes propostes sobre el poeta, sobretot durant aquest Any Estellés. I l’èxit ha estat fenomenal. Volem que ala seua obra arribe al màxim de gent possible, perquè és un dels grans autors de la història dels Països Catalans. Al País Valencià el coneixen força, però al Principat encara és un desconegut. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any