‘L’home del carrer’, la trajectòria de Pi de la Serra en documental

  • Produït per Enderrock, que el distribueix aquest gener amb la revista

VilaWeb
ACN
16.01.2014 - 20:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enderrock ha presentat aquest dijous el documental que repassa la trajectòria de Quico Pi de la Serra, ara que fa cinquanta anys que va emprendre la seva carrera professional. ‘Pi de la Serra, l’home del carrer’, dirigit pel periodista Guillem Vidal i realitzat per Sergi Martí, fixa la rellevància del músic dins de la música moderna catalana a través dels testimonis de Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Roger Mas, Joaquín Sabina, Paolo Conte, Caetano Veloso i Luis Eduardo Aute (‘Si algú mereix un homenatge és ell’, va indicar més d’un). També Pi de la Serra hi exposa les seves reflexions més recents sobre música, la societat i la seva carrera. Incòmode amb els homenatges, el músic ha expressat avui, en to sincer però sense acritud: ‘És desagradable que constantment parlin tan bé de tu’.

El documental no serà l’únic homenatge de l’Any Pi de la Serra (títol a iniciativa d’Enderrock). El festival BarnaSants programa l’espectacle ‘Si els fills de puta volessin…el Quico es faria caçador’ el 14 d’abril al Teatre Joventut de l’Hospitalet. En aquest espectacle, músics catalans de generacions posteriors a Pi de la Serra versionaran el músic, amb la idea de fer-ne un disc. 

També s’editarà una biografia del guitarrista i cantant a càrrec del periodista argentí Alejandro Crimi (‘Jo no hi era però me’n recordo’, Comangera 2014), se li farà un reconeixement a la trajectòria als Premis Enderrock 2014, s’estrenarà un espectacle antològic al festival Strenes de Girona i es farà un concert a la sala Jamboree de Barcelona el 20 de febrer.

‘Soc un macarra’

Insobornable, Pi de la Serra no ha tingut inconvenient a reiterar la seva animadversió cap als homenatges, especialment si l’homentajat és ell. ‘Quan Enderrock ens va comunicar la idea del documental vaig dir al Jordi i l’Amadeu que se’n ocupessin… Quina trempera oi?’, ha ironitzat tot afegint: ‘És així. Igual com amb les dones que he tingut, que m’ho han fet tot. Soc un macarra’. 

El músic ha insistit a restar importància a la seva trajectòria artística, tot el contrari del que pretén aquest documental. En aquest sentit, s’ha despatxat així: ”No veig perquè això ha d’interessar algú, però puc estar totalment equivocat. Això que dic pot fer riure -ha prosseguit davant les rialles dels assistents-, però ho penso així’. 

En la mateixa línia el cantautor ha despatxat que li resulta ‘desagradable que constantment parlin tan bé’ d’un mateix. Amb tot, ha agraït la feina feta pel periodista musical Guillem Vidal i la resta de l’equip responsable del documental, i ha concedit elogis sobre la qualitat de la cinta. ‘M’ha costat de mirar, i una de les coses més desagradables és que m’han fet sentir molt vell’, ha manifestat. 

Abans de la seva intervenció, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, havia presentat el documental com un dels molts homenatges que enguany commemoren 50 anys de trajectòria musical de Pi de la Serra, i que el propi grup editorial ha volgut englobar dins de l’Any Pi de la Serra’. 

La nomenclatura, ‘una mica de broma’, vol donar entitat als actes organitzats i posar en valor la figura del cantautor. Gendrau ha informat que ‘gent com Lluís Llach i Joan Manuel Serrat’, que apareixen al documental, van manifestar que ‘si algú mereixia un homenatge, aquest és Pi de la Serra’. 

‘Ell és el pioner de la Cançó, és el més veterà dels Setze Jutges que continua en actiu, i gràcies ha ell hem conegut la història de la Nova Cançó i segurament també de la societat catalana del darrer mig segle’, ha reivindicat Gendrau. Si bé és cert que ‘potser no és el més popular, potser la seva obra és incòmoda pel poder’, ha proseguit, ‘cal tenir ben present qui és el Quico i què ha fet’.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any