La votació sobre el referèndum surt molt cara al PSC

  • Tres diputats díscols, el batlle de Lleida fora del parlament, dues baixes de pes a l'executiva, un nou manifest crític...

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.01.2014 - 17:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La votació d’avui al Parlament per a demanar al congrés la transferència de la competència per a convocar referèndums ha passat molta factura al PSC, fins i tot més que no la de l’any passat sobre la declaració de sobirania: Tres diputats díscols han trencat la disciplina de vot (Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena); dues membres de l’executiva han anunciat que plegaven (Rocío Martínez-Sampere i Laia Bonet); el batlle de Lleida, Àngel Ros, ha deixat l’acta de diputat i el primer secretari del PSC a Móra d’Ebre, José Manuel Domínguez Lozano, ha dimitit.

L’esquerda al PSC es va fent gran. Sampere ha votat que no, però abans d’entrar al ple ha dit que calia que hi hagués canvis profunds en el PSC, que hi treballaria des d’ara i des de la base, i que per això decidia abandonar l’executiva.‘La meva abstenció, una sola, no és rellevant perquè el país estigui més a prop d’aconseguir la consulta amb la que estic compromesa’, ha assegurat.

Poc després Laia Bonet també ha anunciat en un escrit al seu bloc que abandonava l’executiva. Ha qualificat de molt greus les amenaces d’expulsió dels diputats que trenquessin la disciplina de vot. ‘És molt greu i negatiu que les amenaces d’expulsió a aquells companys i companyes que han expressat els seus dubtes o posicionaments contraris, hagin precedit, fins i tot, les sessions de deliberació del grup parlamentari’, diu Bonet.

A més, ha avisat que no ocuparia l’escó al parlament en cas que s’expulsés algun diputat díscol. 

Amb Àngel Ros fora del parlament, han trencat la disciplina de vot Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, que han votat a favor de la proposta. I han dit que no tenien intenció de renunciar a l’acta de diputats, tal com els demana la direcció. Si el partit els expulsés del grup parlamentari acabarien anant a parar al grup mixt.

I avui mateix també s’ha sabut que el primer secretari del PSC a Móra d’Ebre dimita. José Manuel Domínguez Lozano ha dit: ‘Les raons que em porten a aquesta situació no són d’altres que la meva discrepància amb la direcció nacional quant a la seva gestió sobre el dretdea decidir i sobre la llibertat de vot dels diputats del PSC.’

A més, a primera hora de la tarda s’ha fet públic el manifest impulsat per membres històrics del PSC, amb més d’un centenar d’adherits de pes, que demanen la refundació de l’espai catalanista d’esquerres.

I tot plegat amb les Joventuts Socialistes de Barcelona revoltades, criticant la posició oficial del partit i demanant que es respectés la discrepància.

Més informació: La JSC de Barcelona demana l’abstenció dels diputats del PSC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any