L’Eurocambra torna a reclamar a Espanya que reconegui la independència de Kossove

  • El Parlament Europeu aprova per àmplia majoria un informe que assenyala que el futur de Pristina resideix en la seva integració a la UE

VilaWeb
Redacció
16.01.2014 - 15:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu ha tornat a reclamar aquest dijous a l’estat espanyol que reconegués la independència de Kossove. Els eurodiputats han aprovat per 485 vots a favor, 94 en contra i 40 abstencions l’informe sobre Kossove elaborat per l’austríaca Ulrike Lunacek, que assenyala que el futur del país balcànic passa per la  integració a Europa i insta els estats que encara no l’han reconegut (Espanya, Eslovàquia, Grècia, Xipre i Romania) a fer-ho. ‘M’agradaria que aquest informe fos vinculant i l’haguessin de reconèixer, perquè dificulten el progrés de Kossove i fan sentir als seus habitants que són ciutadans de segona’, ha defensat Lunacek, del grup liberal a l’Eurocambra. L’informe del comitè d’Afers Exteriors de l’Eurocambra sobre el procés d’integració europea de Kossove ‘anima els cinc estats membres de la Unió Europea que encara no han reconegut Kossove a que ho facin’ i demana ‘a tots els estats de la UE que facin tot el possible per facilitar les relacions econòmiques, socials i polítics entre els seus ciutadans i els de Kossove’.

En aquest sentit, la Comissió Europea ha obert recentment una investigació sobre el tracte de les autoritats espanyoles als ciutadans kossovars que volen viatjar a l’estat, després que a l’estiu neguessin un visat a 15 metges que volien participar en un congrés a Barcelona.

Després de l’aprovació de l’informe, Ulrike Lunacek ha destacat que la votació ‘suposa un senyal fort que el futur de la Kossove independent resideix en la seva integració a la UE’. ‘L’impacte positiu de la UE a Kossove es debilita contínuament pel desacord entre els membres” sobre el seu reconeixement, ha lamentat l’austríaca.

El text aprovat celebra les eleccions locals del passat mes de novembre a Kossove, que van suposar un ‘pas endavant en la democràcia del país’. A més, assenyala com un pas important l’acord amb Sèrbia del mes d’abril passat, que permet iniciar les reformes per acostar ambdós països a la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any