Què vota concretament el parlament avui?

  • Què demanaran els partits que hi votin a favor i com ho faran?

VilaWeb
Redacció
16.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A les onze del matí comença un ple extraordinari al Parlament de Catalunya amb un únic punt de l’ordre del dia: debatre i votar la proposta de presentar al congrés espanyol la proposició de llei orgànica perquè delegui a la Generalitat la competència per a autoritzar, convocar i dur a terme un referèndum sobre la independència. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van consensuar i registrar al parlament aquesta proposta l’endemà de l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta. 

Què debat i vota el ple d’avui? 

El text (pdf) a votació proposa d’enviar al congrés espanyol una proposició de llei orgànica, d’un sol article, que preveu que es delegui a la Generalitat de Catalunya ‘la competència per a autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s’acordin amb el govern de l’estat’.

Què diu la proposta?

La proposta preveu que ‘la convocatòria de referèndum la farà el govern de la Generalitat’ i que la consulta serà abans de final d’any. En l’exposició de motius, el text diu que el referèndum ‘pot tenir encaix en la constitució, en la mesura que aquesta no exclou la possibilitat d’un referèndum consultiu en l’àmbit d’una comunitat autònoma ni estableix límits quant al seu contingut’. I proposa d’aplicar l’article 150.2 de la constitució espanyola, que preveu que es transfereixin competències estatals a comunitats autònomes mitjançant una llei orgànica.

L’article 150.2

L’article 150.2 de la constitució espanyola diu: ‘L’estat podrà transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant llei orgànica, facultats corresponents a matèries de titularitat estatal que per la seva naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació. La llei preveurà en cada cas la corresponent transferència de mitjans financers, i també les formes de control que es reservi l’estat.’

Com es demana el traspàs de la competència mitjançant aquesta via?

El Parlament de Catalunya farà arribar la proposició de llei al congrés espanyol, on segurament no serà debatuda abans de l’abril, car aquella cambra no acostuma a debatre més d’una iniciativa autonòmica el mes i n’hi ha cinc de pendents d’entrar a debat.

És la via que defensava ICV-EUiA i que finalment van pactar totes les forces partidàries de la consulta. Amb tot, es reserven una altra via si el debat de la proposició de llei s’hagués d’allargar gaire més enllà del primer trimestre. Aquesta altra via podria ser una proposició no de llei: és una alternativa més ràpida que permetria que els grups parlamentaris catalans portessin a debat la transferència de competències en el termini de trenta dies des del moment d’entrar a la mesa.

Què votarà cada partit? 

La proposta va ser pactada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP quan s’acordà la data i la pregunta de la consulta. Amb tot, la CUP ha anunciat que s’abstindria en la votació d’avui ‘per coherència’: considera que no s’ha d’anar a demanar permís a Madrid per fer una consulta. Hi votaran a favor, doncs, CiU, ERC i ICV-EUiA. En contra, el PP i Ciutadans. El no és també la consigna del PSC, tot i que aquest vot ha desfermat discrepàncies internes, fins al punt que ahir Àngel Ros anunciava que abandonava l’escó. Caldrà veure què fan la resta de diputats crítics, que no tenen previst d’anunciar-ho abans de la votació. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any