Àngel Ros deixarà l’escó del PSC per discrepàncies amb Navarro

  • El sector crític es reuneix avui per decidir si trenca la disciplina de vot demà al parlament

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
15.01.2014 - 12:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat del PSC i paer de Lleida, Àngel Ros, deixarà el seu escó per discrepàncies amb la direcció del PSC sobre la votació de demà, una votació que servirà per a demanar al congrés espanyol la competència per convocar referèndums. Ros no vol votar contra la proposta que demà se sotmetrà a votació, però tampoc no vol trencar la disciplina de vot, ni tan sols deixant de votar, tal com va fer a propòsit de la declaració de sobirania, ara fa un any. La renúncia a l’escó és la manera que ha trobat de passar el tràngol, no trair la seva consciència i continuar dins el partit amb l’horitzó de les eleccions municipals de l’any que ve.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja s’ha referit a la decisió de Ros: ‘És un gest que l’honora, perquè posa per damunt dels interessos personals l’interès col·lectiu del partit. Continuarà essent batlle de Lleida durant molt de temps’, ha declarat Navarro després d’una reunió avui a Madrid amb Alfredo Pérez Rubalcaba. Navarro ha recordat als diputats crítics del partit que el consell nacional del mes passat va fixar la posició del PSC en la votació de demà, que era de votar no.

Trencament en el PSC

La posició contrària a demanar al congrés la transferència de la competència per convocar referèndums ha causat malestar en una bona part dels membres de l’executiva del partit i entre el grup parlamentari. No únicament hi ha els cinc diputats que van desobeir Navarro en la votació de la declaració de sobirania, (Ros, Geli, Elena, Núria Ventura i Rocío Martínez-Sampere), sinó que s’hi han afegit quatre diputats més pròxims a la direcció: Núria Parlón, Juli Fernàndez, Jaume Collboni i Xavier Sabaté, que també voldrien abstenir-se i que demanaven la llibertat de vot. Aquests darrers sembla que no estan disposats a trencar la disciplina de vot, però que poden fer saber la discrepància públicament.

Reunió decisiva del sector crític

El sector crític del PSC es reuneix avui per analitzar quines alternatives té en la votació de demà al parlament, amb la participació de Ros, Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Rocío Martínez-Sampere. La reunió ha de servir per a estudiar totes les opcions: el vot a favor, l’abstenció, deixar l’acta de diputat, tal com ja ha decidit Ros, i el ‘no crític’ –que explicarien en una conferència de premsa posterior–.

Sigui com sigui, no per força n’ha d’eixir una posició comuna, de la trobada. Tots s’han donat temps per reflexionar i podrien prendre decisions diverses.

L’imperi de la jerarquia

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, creu que ‘imperarà el sentit comú i el respecte a la jerarquia’ entre tots els diputats del grup parlamentari socialista a l’hora de votar contra la petició al congrés espanyol perquè transfereixi la competència de convocar referèndums. Lucena va recordar ahir als crítics que precisament la jerarquia ‘subordina l’opinió personal a la decisió que col·lectivament i a través de la democràcia pren un partit en consell nacional’. D’una altra banda, avui el primer secretari del PSC, Pere Navarro, anirà a Madrid a registrar una proposició no de llei per demanar la convocatòria de la comissió bilateral Generalitat-estat, que ‘fa més de dos anys que no es reuneix’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any