Lucena vol que ‘imperi el respecte a la jerarquia’ al PSC

  • Els crítics del PSC mantenen la porta oberta a l'abstenció després de la reunió del grup parlamentari

VilaWeb
VilaWeb
ACN
14.01.2014 - 18:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, creu que ‘imperarà el sentit comú i el respecte a la jerarquia’ entre tots els diputats del grup parlamentari socialista a l’hora de votar en contra de demanar al congrés espanyol que transfereixi la competència per convocar referèndums. Lucena ha recordat als crítics que precisament la jerarquia ‘subordina l’opinió personal a la decisió que col·lectivament i a través de la democràcia pren un partit en consell nacional’. D’altra banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, es desplaça demà a Madrid per registrar una proposició no de llei per demanar la convocatòria de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que ‘fa més de dos anys que no es reuneix’. 

La reunió del grup parlamentari socialista ha acabat sense acord entre la direcció i els crítics entorn de la votació del proper dijous. Els diputats crítics mantenen la porta oberta a l’abstenció després d’haver intentat convèncer la majoria del grup parlamentari, sense sortir-se’n. La posició del partit entorn del no és ferma, va explicar ahir el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, però els crítics continuaran insistint fins dijous mateix. A la sortida de la reunió ningú no ha volgut fer declaracions, tot i que Àngel Ros, Marina Geli (Agrupament Socialista) i Joan Ignasi Elena (Avancem) han explicat que la situació era la mateixa que ahir.

A migdia ha començat la reunió del grup parlamentari socialista per parlar de la votació sobre la consulta que es farà dijous al ple del parlament per a demanar al congrés espanyol que transfereixi la competència per a convocar referèndums. 

Les posicions de partida estaven clares: la direcció i la majoria del grup parlamentari defensen el no i una minoria de diputats vol l’abstenció o la llibertat de vot.

El contingut de la reunió no ha transcendit i els vint diputats del PSC han preferit no fer declaracions als mitjans de comunicació que els esperaven a la sortida. Àngel Ros només ha explicat que la situació es troba ‘allà on era’ i Marina Geli ha afegit que fins demà continuarien defensant que el partit no se situï al costat del PP i Ciutadans. En tot cas, no han explicat què faran si finalment la direcció no canvia d’opinió.

Tant Geli com Ros ja van saltar-se la disciplina de vot l’any passat durant la votació de la declaració de sobirania, en la qual van decidir no participar, de la mateixa manera que ho van fer Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Rocío Martínez-Sampere. L’opinió d’aquests cinc diputats és ara la mateixa que aleshores i rebutgen oposar-se a la consulta legal i pactada que es demanarà dijous al Parlament. Altres diputats també opinen que l’abstenció seria preferible al vot en contra, però la posició majoritària és la que defensa la direcció.

L’executiva socialista té, a més, el suport del consell nacional del partit. El passat mes de novembre la proposta de la direcció va obtenir el 83% del suport dels consellers nacionals i els crítics només van assolir el 13%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any