Propera parada: l’espai

  • El viatges espacials comercials es presenten com una nova alternativa turística

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mig segle després que l’astronauta rus Yuri Gagarin es convertís en el primer en viatjar fins l’espai, els vols comercials suborbitals són ja tota una realitat. De moment, 580 persones ja han reservat plaça per volar a bord de la nau de Virgin Galactic, la primera línia aèria espacial del món i propietat del magnat anglès Richard Branson.

Cosmodrom a Nou Mèxic

(Maqueta de l’Spaceport America a Nou Mèxic / Foto: Virgin Galactic)

En els propers mesos la primera nau en oferir aquest servei futurista s’enlairarà en el ja construït cosmòdrom que acull el desert de Nou Mèxic i que rep el nom de Spaceport America. Amb un disseny ecològic que aprofita la llum solar i la ventilació natural, el port espacial va obrir les seves portes el 2011, quan es van iniciar els vols de prova amb la nau batejada com a SpaceShipTwo, que serà l’encarregada de transportar els clients de la companyia. Segons Branson, el prototip serà tan segur com ho van ser en el seu dia les primeres aerolínies als anys 20 i “centenars de vegades més segures” del que ho han estat fins ara els viatges espacials finançats amb fons públics. A més, el fundador del grup va dir que Virgin Galactic “no està centrat en competir amb ningú, sinó en la seguretat”.

Tres catalans, a bord

Entre els passatgers confirmats per al primer vol espacial de caràcter comercial hi haurà tres catalans. Ana Bru, directora de l’agència de viatges Bru&Bru –l’única acreditada per comercialitzar els vols suborbitals des d’Espanya, Andorra i Portugal – serà la primera dona espanyola a viatjar a l’espai. L’acompanyarà el seu marit, Ramón Segarra, que també ha volgut reservar la seva plaça.

A la tripulació s’hi suma també Xavier Gabriel, propietari de la popular administració de loteria La Bruixa d’Or situada a Sort, que des de fa temps busca la seva via cap a l’espai i afirma que “ha valgut la pena haver estat atent durant vuit anys per ser el primer i aconseguir-ho”. El popular venedor de loteria no dubta en defensar el projecte de Virgin Galactic, augurant que “el sector del turisme espacial té molt de futur per davant”.

Prèviament al seu viatge a través de l’atmosfera terrestre, els tres catalans han hagut de superar amb èxit uns durs entrenaments al centre Nastar de Filadèlfia. Entre les proves destaca un assaig a bord del simulador Gyrolab, una centrifugadora que imita els accentuats moviments que viuran els viatgers espacials a bord de la nau. Passar amb èxit aquests exàmens és una condició sine qua non per viatjar a bord de les naus per a Virgin Galactic, que vol garantir al cent per cent el correcte funcionament del seu primer vol amb clients. Tot i així, els catalans expliquen que no s’han de reunir masses requisits, sinó que n’hi ha prou amb gaudir de bona salut i forma física.

Per a tothom?

El 2014 s’iniciaran els trajectes espacials segons la companyia. Aquesta aposta en el sector aeroespacial radica en la idea d’aconseguir un abaratiment considerable del preu dels bitllets a partir de l’augment de la demanda. “Com més vols es facin, el cost serà menor”, argumenta el portaveu de la Federació de Vols Espacials Comercials, un grup format per més de quaranta empreses que es van unir amb la idea de promoure aquest mercat a tot el món. Tot i així, els preus es mouen entre xifres encara molt altes per al pressupost del ciutadà mig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any