El topless al servei d’una revolució

  • Femen irromp en l'arena pública amb un nou model de protesta feminista

VilaWeb
VilaWeb
Núria Orriols, Fabián Pérez
16.01.2014 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos supòsits: “greu perill per la vida o la salut física/psíquica de la dona” o per delicte “contra la seva llibertat i indemnitat sexual” sempre i quan s’hagi denunciat. Així queda el dret a l’avortament després que el passat 20 de desembre el ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón, presentés en Consell de Ministres l’avantprojecte de Llei de Protecció de la Vida del Concebut i els Drets de l’embarassada. L’anunci dels detalls de la reforma de l’avortament –esperada pels sectors més conservadors- ha suscitat un ampli rebuig per part dels col·lectius progressistes i feministes de la societat. Entre les entitats tradicionals en defensa dels drets de les dones, ha aparegut Femen, un moviment feminista nou a Espanya -nascut a Ucraïna l’any 2008- que s’organitza a través de cèl·lules de mobilització en diferents seus nacionals i que es caracteritza per la seva manera de manifestar-se

Segons la pàgina web de l’organització, aquesta nova forma d’acció feminista s’anomena “sextremism” i consisteix en manifestar-se en topless i escriure’s les seves protestes als pits, la panxa i a l’esquena. A diferència del feminisme tradicional, proposen “destruir el patriarcat” a través d’un mètode de lluita diferent. Admeten que el “sextremism” és una manera “agressiva” de protestar, però no violenta, i reivindiquen el dret de la dona de defensar els seus drets de la manera que considera més oportuna.

Des de Femen asseguren que “la dona està subjecte a un estricte control del qualitat i regulació per part del patriarcat”; el sistema utilitza el cos de la dona com a eina de repressió, i per això, volen fer-ne ús “per la seva alliberació”. Els símbols utilitzats habitualment per les activistes són: una corona de flors com a “símbol de feminitat i orgull”, el ‘body-poster‘ i el seu logotip. “El meu cos, és la meva arma”, resumeixen. 

Actualment compten amb centres de formació FEMEN a Ucraïna i França, on el que fan és “preparar” activistes per realitzar les seves particulars accions. Pel que fa al finançament d’aquesta entitat, des de FEMEN expliquen que reben donacions de personalitats que comparteixen els seus ideals, i a través de la venda d’articles i accessoris de l’organització a través de ‘Femenshop‘.

A Espanya

La lider de FEMEN a Espanya és l’asturiana Lara Alcázar (21 anys), activista que juntament amb la ucraïnesa Inna Shevchenko i la francesa Pauline Hillier van protagonitzar la protesta contra Ruíz Gallardón al Congrés amb el tors nu. Les activistes van irrompre a la cambra parlamentària com a públic, amb el lema “L’avortament és sagrat“, i es van destapar en la intervenció del Ministre per fer valdre les seves reivindicacions. En una entrevista de l’activista a El País, Alcázar assegura que “si per Gallardón és sagrada la seva moral, per Femen és sagrat el dret a l’avortament”.

Actualment -assegura en la mateixa entrevista-, són entre 15 i 20 activistes a Espanya i recullen les seves activitats i promoció del moviment a la seva pàgina de Facebook. Les seves principals reivindicacions són en contra l’església catòlica i la reforma de l’avortament. “Espanya ha tornat a la dictadura” arran de les últimes reformes.

“No tenim referents en el lideratge femení”

“Tinc una trajectòria en la política, però també en les xarxes socials i en l’activisme feminista”. Lourdes Muñoz, (ex diputada del PSC al Congés i membre de ‘Donesenxarxa’) es considera feminista de la igualtat; creu en les vies institucionals per arribar a l’equiparació dels dos gèneres, sobretot en els nuclis de poder.

Muñoz admet les dificultats d’accés que avui dia encara té la dona per arribar als centres de decisió, “no tenim referents de dones que es dediquin al lideratge”, “ens han ensenyat a valorar més els homes que les dones”. La manca de models de lideratge de dones –diu Muñoz- provoca que ens ”encaixin” en determinades maneres de fer. Parla de Tatcher, Merkel (…) “som diverses”, denuncia, “i per demostrar-ho necessitem ser moltes a la política”.

L’ex diputada descriu quines són les actituds que es veuen en general als partits polítics davant de joves promeses, quan es tracta d’un home “el noi té carrera”, en canvi, si és una dona “és massa ambiciosa”.  “Ens cal un canvi de valors”.

Tanmateix, ella mateixa reivindica “els avanços” en matèria de drets i llibertats de les dones en les últimes legislatures socialistes. Destaca la Llei Integral contra la Violència de Gènere, la Llei d’Igualtat, i la Llei d’Avortament. “Amb Zapatero vàrem aconseguir posar la dona al centre del debat públic”, això es deu –afirma- al treball dels grups feministes dins el PSOE.

Cronologia de la història del feminisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any