Obama evita de pronunciar-se contra la independència de Catalunya

  • Esquiva la pregunta d'un periodista · Abans, Rajoy havia dit que Catalunya no seria independent

VilaWeb
Redacció
14.01.2014 - 00:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels Estats Units, Barack Obama, va evitar ahir de respondre si la independència de Catalunya implicava cap ‘risc’ per a la recuperació del creixement econòmic a la Unió Europea. En una conferència de premsa conjunta amb el president espanyol, Mariano Rajoy, el president nord-americà va esquivar la pregunta d’un periodista sobre aquest tema i es va centrar a comentar la situació econòmica.

Durant la compareixença conjunta, un periodista va demanar-los si els moviments secessionistes, com el de Catalunya o Escòcia, podien implicar un risc per al creixement econòmic a Europa. El president nord-americà va cedir el primer torn per a respondre a Rajoy, que va aprofitar l’avinentesa per dir que Catalunya no seria independent. 

A més, va adduir riscs de crear ‘divisions’ i perills de ser un país ‘petit’. Tot i això, el president dels Estats Units va evitar de fer cap mena de menció directa a la independència. Obama va expressar que l’objectiu prioritari era ‘estabilitzar l’economia’, cosa que era un avís a Rajoy: ‘L’objectiu més important és el creixement i rebaixar la desocupació, que és molt alta a tot arreu i que ha colpejat durament països com Espanya’. 

Obama va assegurar que Europa ‘com a globalitat’ tenia la capacitat de ‘créixer més de pressa’, encara que hi hagués països que apliquessin retallades. I va enviar enviat un missatge a Alemanya: cal que els estats amb superàvit facin més esforços per ‘generar demanda’. Segons Obama, a Europa hi ha la ‘recepta’ per a generar un ‘cercle de prosperitat, treball i més bons salaris’ que és ‘l’objectiu de qualsevol govern’. 

De fet, no va voler parlar de cap mena de risc, més enllà de la desocupació, i va dir que els EUA eren més optimistes sobre les perspectives d’Europa enguany que no ho eren l’any passat: ‘I som molt més optimistes sobre les perspectives d’Espanya, no tan sols enguany, sinó per als anys que vénen.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any