Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  14.01.2014  00:35

Obama evita de pronunciar-se contra la independència de Catalunya

Esquiva la pregunta d'un periodista · Abans, Rajoy havia dit que Catalunya no seria independent

Men?ame
 

El president dels Estats Units, Barack Obama, va evitar ahir de respondre si la independència de Catalunya implicava cap 'risc' per a la recuperació del creixement econòmic a la Unió Europea. En una conferència de premsa conjunta amb el president espanyol, Mariano Rajoy, el president nord-americà va esquivar la pregunta d'un periodista sobre aquest tema i es va centrar a comentar la situació econòmica.

Durant la compareixença conjunta, un periodista va demanar-los si els moviments secessionistes, com el de Catalunya o Escòcia, podien implicar un risc per al creixement econòmic a Europa. El president nord-americà va cedir el primer torn per a respondre a Rajoy, que va aprofitar l'avinentesa per dir que Catalunya no seria independent. 

A més, va adduir riscs de crear 'divisions' i perills de ser un país 'petit'. Tot i això, el president dels Estats Units va evitar de fer cap mena de menció directa a la independència. Obama va expressar que l'objectiu prioritari era 'estabilitzar l'economia', cosa que era un avís a Rajoy: 'L'objectiu més important és el creixement i rebaixar la desocupació, que és molt alta a tot arreu i que ha colpejat durament països com Espanya'. 

Obama va assegurar que Europa 'com a globalitat' tenia la capacitat de 'créixer més de pressa', encara que hi hagués països que apliquessin retallades. I va enviar enviat un missatge a Alemanya: cal que els estats amb superàvit facin més esforços per 'generar demanda'. Segons Obama, a Europa hi ha la 'recepta' per a generar un 'cercle de prosperitat, treball i més bons salaris' que és 'l'objectiu de qualsevol govern'. 

De fet, no va voler parlar de cap mena de risc, més enllà de la desocupació, i va dir que els EUA eren més optimistes sobre les perspectives d'Europa enguany que no ho eren l'any passat: 'I som molt més optimistes sobre les perspectives d'Espanya, no tan sols enguany, sinó per als anys que vénen.'