Obama esquiva la pressió per pronunciar-se contra la independència de Catalunya

  • Preguntat per un periodista i després que Rajoy digues amb contundència que 'això no passarà' Obama evitar dir-ne res

VilaWeb
Redacció
14.01.2014 - 00:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns des del despatx oval de la Casa Blanca en una compareixença conjunta amb el president nord-americà, Barack Obama, que Catalunya no seria independent. ‘No es produirà’, ha dit, en resposta a les preguntes dels periodistes. Rajoy ha volgut destacar sobre aquesta qüestió que la inestabilitat política i la incertesa ‘no ajuden a la recuperació’ i que ‘la independència és dolenta, sobretot pel petit’, en clara referència a Catalunya. En aquest marc, ha assegurat que l’estat espanyol superaria el moment actual, i ha apel·lat a la ‘necessitat d’actuar amb sentit comú’ i de garantir els serveis públics.

Obama evita respondre sobre la independència

Rajoy ha respost així a la pregunta d’un periodista que ha demanat tant a Rajoy com a Obama si els moviments secessionistes, com els de Catalunya o Escòcia, podien suposar un risc pel creixement econòmic a Europa. El president nord-americà ha cedit el primer torn per respondre a Rajoy i després de la intervenció del president espanyol Obama ha evitat de respondre. ‘A aquestes alçades el més important és el creixement i rebaixar una desocupació que és massa alta arreu del món i que ha impactat durament a països com Espanya’, ha dit, i ha afegit que és optimista sobre les perspectives de futur a Europa i de l’estat espanyol.

Però tot i l’explicació de Rajoy alertant dels riscos de crear ‘divisions’ i dels perills de ser un ‘país petit’, el president dels Estats Units ha evitat fer cap mena de menció directa a la independència. Els dos presidents han fet aquestes manifestacions després de la reunió d’una hora i quinze minuts a la Casa Blanca, en el marc del viatge de dos dies que Rajoy fa als Estats Units, on també té previst reunir-se aquest dilluns amb la presidenta del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde. Ha estat la primera reunió formal entre tots dos.

A l’inici de la trobada, Rajoy ha agraït la invitació de la Casa Blanca i ha assegurat que als dos països els uneixen la defensa ‘de la democràcia i dels Drets Humans’. I ha aprofitat l’ocasió per defensar les polítiques i reformes del seu executiu recordant que l’estat espanyol té una situació econòmica millor que no la de fa un any, perquè avui ‘no es parla de rescats, la prima de risc està més tranquil·la i es comença a veure un panorama més clar per lluitar contra la desocupació’. Segons Rajoy, tot plegat demostra que les reformes ‘han donat fruit’, i les perspectives econòmiques permeten augurar que l’any vinent hi tornarà a haver creixement econòmic i es tornarà a crear ocupació.

El president espanyol també ha promès a Obama que el seu govern donarà suport amb totes les forces possibles al tractat de lliure comerç EUA-UE, i ha apuntat que l’administració nord-americana ha donat a l’estat espanyol ‘explicacions satisfactòries’ sobre el cas d’espionatge massiu que va posar al descobert Eduard Snowden i que afectaria a la comunicacions dels líders europeus i de milions de ciutadans.

Polèmica per al veto a l’accés dels mitjans catalans

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torna a posar de manifest les seves dificultats d’acceptació de la pluralitat informativa. L’equip de Rajoy no ha deixat entrar la televisió i les ràdios catalanes. També ha impedit l’entrada d’alguns mitjans espanyols, però ni TV3, ni Catalunya Ràdio, ni Rac1 no han pogut accedir a cobrir la reunió dels dos mandataris.

Segons expliquen alguns dels corresponsals que han quedat fora de la visita, els responsables de comunicació del govern espanyol han fet un ‘sorteig sense cap mena de transparència’ i tan sols han deixat passar deu mitjans escollits: Abc, Onda Cero, RNE, Cuatro, TVE, l’agència EFE, Antenta3, La Vanguardia, El País i la COPE.

Finalment, un dels dos enviats de Rac1, Gustau Alegret, ha epxlicat al seu compte de Twitter que ell sí que hi ha pogut accedir, malgrat els impediments de la Moncloa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any