La Comissió de la Dignitat ret homenatge a la família de Puig Antich

  • La Nit de la Memòria també premiarà el filòleg Jordi Carbonell i el músic Josep Soler · S'hi farà públic el manifest 'Setanta-cinc anys represaliats'

VilaWeb
Redacció
14.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de la Dignitat distingirà la família de Salvador Puig Antich, el filòleg i polític Jordi Carbonell i el músic Josep Soler amb els premis Dignitat 2013. Serà durant la Nit de la Memòria, el 28 de gener, justament quan farà setanta-cinc anys del començament de la requisa dels documents catalans per part de l’exèrcit franquista, després de l’ocupació de Barcelona el 26 de gener de 1939. 

Els actes de la Nit de la Memòria es faran a la sala d’actes de l’Orfeó Martinenc, a Barcelona, a dos quarts de vuit del vespre. S’hi interpretaran peces del musical ‘Isavel’ — que recorda la figura d’Isabel Vilà (1843-1886), considerada la primera sindicalista catalana– i també del compositor guardonat, Josep Soler. 

Durant l’acte també es llegirà el manifest ‘Setanta-cinc anys represaliats’, que denuncia que encara no s’hagi completat el retorn dels documents espoliats pel franquisme a particulars, a entitats i al govern de Catalunya i els de més de quaranta ajuntaments catalans que el Ministeri de Cultura espanyol es nega a retornar. 

Els premis Dignitat s’atorgaran al filòleg i polític Jordi Carbonell i Ballester, ‘per la seva tasca científica en l’àmbit de la filologia i la història de la llengua catalana i per la constant i exemplar actitud cívica de la defensa de la nostra llengua, cultura i drets nacionals que el portà a ser expulsat de la universitat i a ser empresonat i torturat per voler declarar en català davant de la policia’.

També al músic Josep Soler i Sardà, ‘per la seva aportació a la cultura musical catalana com a compositor i com a ensenyant als conservatoris de Barcelona i Badalona i per la dimensió cívica de la seva actuació constada en el fet que retornà al Ministeri de Cultura la Medalla d’or al mèrit de belles arts per la reaccionària i intolerant actitud del ministeri i el govern de l’estat envers l’ensenyament i la cultura i envers Catalunya’.

Finalment, reconeixerà les germanes de Salvador Puig Antich, Montserrat, Carme, Imma i Merçona ‘per la seva tasca constant i decidida a a denunciar la indignitat dels processos polítics del franquisme i a aconseguir la nul·litat del procés del seu germà i de la resta de represaliats polítics del franquisme’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any