Mas insta Rajoy des del setmanari New Europe a permetre el referèndum

  • El president escriu en un especial sobre 2014 de la publicació · També hi participen el primer ministre francès, l'italià i el d'Economia britànic

VilaWeb
ACN
13.01.2014 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, demana aquest dilluns des del setmanari New Europe que Madrid ‘acati els seus proclamats principis democràtics’ i permeti de fer el referèndum. En un article publicat en l’especial ‘Our World in 2014’ (‘El nostre món el 2014’), Mas explica el procés que ha dut Catalunya a reclamar la independència i defensa que ‘en el segle XXI resolem aquestes disputes pacíficament i democràtica, amb urnes i vots’. Hi escriu juntament amb altres personalitats, com ara el primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, el primer ministre italià, Enrico Letta, el ministre d’Economia britànic, George Osborne, i les eurocomissàries Neelie Kroes i Androulla Vassiliou.

En l’article al New Europe, que es publica setmanalment a Brussel·les, Mas explica que des del 1714 Catalunya ‘ha mantingut la seva identitat viva tot i les dictadures i la repressió cultural a gran escala’ però que fins i tot amb la recuperació de la democràcia ‘els governs de tots els partits intenten centralitzar i construir un país hispànic homogeni’. ‘Això ha convençut molts catalans que només el dret d’autodeterminació pot garantir la seva supervivència política, econòmica i cultural.’

Assegura que el Tribunal Constitucional va ‘eliminar parts fonamentals’ de l’Estatut d’Autonomia del 2006. I recorda les afirmacions del ministre de Cultura i Educació, José Ignacio Wert, sobre espanyolitzar els catalans, les quals ‘il·lustren clarament l’agenda de l’estat central’ en aquesta matèria.

Mas presenta Catalunya com una ‘nació europea’ que ha servit ‘de pont entre Europa i el mediterrani’. ‘Com a poble, nosaltres, els catalans, sempre hem lligat la nostra identitat a la cultura i l’obertura internacional. Barcelona, la nostra capital, és una vibrant metròpolis mediterrània, una gran destinació per inversions estrangeres, un centre d’arquitectura gòtica i modernista i un imant per molts dels moviments artístics dels segles XIX, XX i XXI’, descriu.

El president de la Generalitat defensa que el moviment independentista ‘ha estat liderat per la nostra vibrant societat civil a través de grans manifestacions arreu de Catalunya’ i cita les de l’Onze de setembre del 2012 i la Via Catalana del 2013. Segons Mas, les manifestacions demostren que ‘Catalunya no es conformarà amb res que no sigui un referèndum d’autodeterminació com el que es va negociar entre els governs britànic i escocès’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any