La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Situats en el cor de la bella plana d’Urgell, ofereixen els nostres camps tots els vins, cereals, olis, llegums, hortalisses, fruites i farratges de més estima en el mercat agrícola.

Una de les primeres riqueses que surten de la nostra terra és l’alfals, de bastant de preferència pels seus cinc o sis talls anyals i per la particularitat que té, com a planta lleguminosa, d’absorbir el nitrogen de l’aire atmosfèric deixant a la terra una bona riquesa d’aquest element que serà de molt profit per al conreu successiu que és generalment el d’algun cereal.

El vi ocupa el seu bon lloc dins els nostres productes per la seva qualitat, com també per la quantitat. Una hectàrea de terra produeix en un terme mitjà 85 hectolitres de vi, xifra bastant considerable i que millorarà sens dubte degut al fet que els treballs a la vinya es fan cada dia amb més interès i reflexió.

En el ram dels cereals el de més preferència és l’ordi, amb una producció crescuda de 55 hectolitres per hectàrea. El segueixen el blat en un promedi productiu de 36 hectolitres per hectàrea, el blat de moro de 40 hectolitres per hectàrea, i la civada de 65 hectolitres per hectàrea.

Mereix esment, parlant de la nostra agricultura, l’acreditada Sucrera del Segre, la qual indústria ha fet de la remolatxa un dels principals productes d’aquesta comarca.

El conreu dels arbres fruiters s’ha fet cada dia més extensiu, principalment el de la prunera. Les oliveres, fàcilment desapareixen en aquesta plana, i això, com és natural, per la seva poca resistència a les temperatures baixes de l’hivern.

Les hortalisses són, com han estat sempre, l’entreteniment de la nostra pagesia, i tota família, per modesta que sigui, disposa del seu cuidadós hort per a poder fruir almenys en la seva taula.

Mollerussa, verge encara de conflictes socials agrícoles, va donant de dia en dia la prova del seu esperit assenyat i treballador, qualitats habitualment premiades per la nostra terra, amb les bones collites que seran sempre l’encoratjament de tot pagès i faran que la nostra estimada vila ostenti sempre aquell renom tan escaient de «Perla d’Urgell».

Jaume Culleré Maspons, «Mollerussa agrícola», La Veu de Catalunya, 3 de setembre de 1932, p. 7.

Foto: Marta Benavides

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any