S’ha mort Ariel Sharon, després d’haver passat vuit anys en coma

  • Aquestes últimes setmanes la seva salut havia empitjorat molt

VilaWeb
Redacció
11.01.2014 - 13:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-primer ministre israelià Ariel Sharon s’ha mort avui als vuitanta-cinc anys, després d’haver passar els últims vuit anys de vida en estat vegatatiu. Aquestes últimes setmanes la seva salut havia empitjorat molt. En el moment dolç de la seva carrera política va entrar en coma per un atac de feridura i no n’ha sortit més. Era el 4 de gener de 2006. Aquell mateix dia Sharon fou declarat incapacitat permanent.

Políticament, Sharon és recordat sobretot per la polèmica visita a l’esplanada de les mesquites de Jerusalem, l’any 2000, que va encendre l’anomenada segona Intifada palestina. L’any següent fou elegit primer ministre, en un mandat caracteritzat per la construcció del mur de Cisjordània, l’expansió territorial de l’estat israelià i, paral·lelament, l’expulsió dels colons jueus de la franja de Gaza i de quatre assentaments cisjordans. Abans de dedicar-se a la política, Sharon havia arribat a general de l’exèrcit. De fet, és considerat l’ideòleg de la invasió del Líban del 1982, quan ja era ministre de Defensa, durant la qual es va perpetrar la matança de centenars de refugiats palestins als camps de Sabra i Xatila, prop de Beirut.

Instal·lació polèmica

Durant aquest anys hi ha va haver polèmica per la instal·lació de Noam Braslavsky. Aquest artista israelià va col·locar el 2011, en una sala de la galeria Kishon de Tel-Aviv, un maniquí de mida natural que representava l’ex-primer ministre postrat al llit. El ninot, amb els ulls badats i respirant, representava, per Braslavsky, la inèrcia i l’atzucac en què es trobava la política israeliana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any