Forcadell: ‘Si no aconseguim la independència la responsabilitat només serà nostra’

  • L'ANC ha presentat el full de ruta pel 2014 amb la consulta o la declaració unilateral com a objectius

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
11.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi hagi consulta o no, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’ha fixat el 2014 com l’any de la veritat, el de la independència de Catalunya. La presidenta de l’Assemblea, Carme Forcadell, va exclamar ahir al vespre durant la presentació de la Via Catalana del 2014 que l’autodeterminació era exclusivament en les mans dels catalans: ‘tots tenim la responsabilitat històrica d’aconseguir la independència. Si no ho aconseguim, no cal que demanem responsabilitats a ningú, ni al govern, ni al Parlament, ni al govern espanyol. Si no ho aconseguim la responsabilitat serà només nostra’. La internacionalització del procés, la configuració del futur estat i l’ampliació de la majoria social són les línies bàsiques que s’ha fixat l’ANC.

Més de quatre-centes persones es van aplegar a l’Aula Magna de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona per seguir la presentació de la Via Catalana 2014, el full de ruta de l’ANC per aquest 2014. En aquesta ocasió no s’havia previst cap cadena humana ni, de moment, cap gran manifestació l’Onze de Setembre, sinó que les activitats de l’ANC tindran continuïtat durant tot l’any.

‘El 2014 és l’any decisiu. Haurem de demostrar el que som capaços de fer per aconseguir la independència’, ha remarcat Forcadell, que ha situat com a tasca més important de l’any ‘ampliar i consolidar la majoria social a favor de la independència’. Forcadell va col·locar a la societat catalana tota la responsabilitat única d’assolir la independència. Més enllà de vetos, d’indecisions i de prohibicions, la presidenta de l’ANC va assegurar que Catalunya seria un nou estat d’Europa si els seus ciutadans estaven a l’alçada.

La responsabilitat de la generació actual de catalans és ‘històrica’ perquè, per primera vegada, tenen a les seves mans la possibilitat de ‘retornar la llibertat’ a Catalunya. En to emocionat, la presidenta de l’Assemblea va recordar aquells que, en el passat, van lluitar pels mateixos ideals sense aconseguir l’objectiu. ‘Les generacions anteriors van ser molt generoses amb nosaltres. Van treballar, es van esforçar i molts es van deixar la pell perquè uns catalans del futur poguessin retornar la llibertat a Catalunya’.

Un cop més, Forcadell va destacar el pacifisme i la inclusivitat del procés. ‘Estem construint un país per a tothom, pensi el que pensi, parli com parli, vingui d’on vingui i se senti com se senti’, va dir. I la millor manera de concloure aquest camí és la consulta, tot i que des de l’ANC no es descarta que Catalunya hagi de recórrer a la declaració unilateral d’independència, fet pel qual ja ha començat a recollir signatures.

Al costat de Forcadell, l’advocada Magda Oranich va defensar, precisament, la legitimitat de la desobediència civil i de les declaracions unilaterals. Oranich va recordar, per exemple, que l’article 9 del Decret de Nova Planta del 1716 prohibia que es parlés català. ‘Es va fer tot el possible per acabar amb la nació catalana i després de 300 anys encara som aquí’, va dir. ‘Les lleis han de protegir els drets, no treure’ls’, va afegir en relació al mur a la consulta amb què alguns situen la constitució. 
L’acte de presentació del full de ruta de l’ANC per al 2014 es va fer de manera simultània a Barcelona, Girona, Lleida, Vic, Tortosa i Artés.

Via Catalana 2014, en cinc projectes

Cinc són els projectes que l’ANC engegarà aquest 2014 amb la consulta del 9 de novembre a l’horitzó. Aquest divendres s’han desgranat les línies bàsiques de tots ells. El més immediat comença aquest proper cap de setmana. Es tracta de la campanya ‘Signa un vot per la independència’ que, formalment va començar el juny de l’any passat, però que els propers dissabte i diumenge viurà la primera recollida massiva de signatures a favor de la independència de Catalunya. Es desplegaran més de 400 punts de recollida arreu del territori català.

Aquestes signatures es basen en el dret de petició, un dret fonamental recollit per la Constitució i per l’estatut. Es tracta de demanar al Parlament de Catalunya que convoqui un referèndum d’independència i que, en cas que no sigui possible per la prohibició de l’estat, es declari la independència de forma unilateral d’acord amb el dret internacional. Qualsevol català, espanyol o ciutadà de la Unió Europea que tingui més de 16 anys pot signar aquest dret de petició. Tres mil apoderats de l’ANC es desplegaran pel territori entre les 10 i les 20h de dissabte i les 10 i les 14h de diumenge.

‘De la Desobediència a la Sobirania’ és un altre dels projectes que ha presentat l’ANC. Es basa en dues línies d’actuació: la primera consisteix en promocionar la ‘desconnexió progressiva’ de l’estat espanyol, per exemple, a través de l’exercici de la sobirania fiscal (no pagar els impostos a la Hisenda espanyola). La segona línia és més reactiva. Exposa la necessitat de respondre les accions ‘antidemocràtiques’ que pugui fer servir l’estat. L’ANC vol estar preparada per reaccionar amb mobilitzacions massives, ‘pacífiques i inclusives’ a qualsevol decisió de l’estat encaminada a impedir que els catalans exerceixin el seu dret a decidir. 

De la seva banda, ‘Un sol poble’ és una campanya per ampliar la majoria social a favor del doble sí a la independència. L’Assemblea es planteja fer arribar les raons per la independència als indecisos, fent especial èmfasi a aquells que viuen a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, on hi viu la major part de la població de Catalunya.

‘El país que volem’ pretén aglutinar a totes les entitats socials del país i fer partícips tots els ciutadans per tal que aportin les seves reflexions sobre com volen que sigui la Catalunya independent. S’organitzarà una sèrie de debats temàtics que reuniran a experts i a ciutadans anònims per tal de definir el model de país que desitgen els catalans.

L’últim dels projectes és ‘De Catalunya al món’. L’ANC s’ha marcat la fita d’internacionalitzar el procés polític per tal d’aconseguir suports que més endavant facilitin el reconeixement del nou estat català. El projecte passa per estendre la xarxa d’Assemblees Exteriors de l’ANC -actualment n’hi ha 20- i fer arribar als mitjans internacionals els punts de vista i les raons del procés d’autodeterminació de Catalunya. Aquestes assemblees adaptaran els missatges polítics a l’òptica de cada estat i es coordinaran amb altres entitats i institucions que actuen amb incidència internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any