El referèndum sobre la independència, a la revista de la universitat de Georgetown

  • Recorda els darrers sondatges i els impediments del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
10.01.2014 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Si Catalunya, la comunitat autònoma econòmicament més pròspera d’Espanya, assoleix la seva tan anhelada independència, es decidirà en un referèndum d’autodeterminació el 9 de novembre d’enguany’. D’aquesta manera comença un dels articles que la revista dels estudiants de la universitat nord-americana de Georgetown ha publicat i ha aplegat sota el títol ‘Afers Internacionals del 2014’ sobre els principals esdeveniments polítics de l’any que comença. Titulat ‘El referèndum català d’autodeterminació‘ i signat per Cristina López, l’article explica el pes econòmic de Catalunya dins de l’estat espanyol i la històrica opressió que ha patit Catalunya, especialment durant el franquisme.

I afegeix, aportant enllaços de mitjans anglosaxons com el New York Times o la BBC, que el govern espanyol cerca la manera d’evitar la votació: ‘Com que un referèndum d’autodeterminació no té precedents en la llei espanyola, els mecanismes que Rajoy pugui fer servir per a blocar el referèndum continuen sense ser clars’.

L’article recorda la retallada d’un estatut votat i aprovat pels ciutadans i les institucions catalanes i remarca les darreres manifestacions multitudinàries a favor de la independència. També diu que els sondatges indiquen que un 52% dels catalans volen la independència, que només un 24,1% s’hi oposa,  i que més d’un 80% donen suport al referèndum.

L’article conclou dient: ‘L’any 2012, més d’un milió de ciutadans es van aplegar a una protesta pública als carrers de Barcelona, units sota el lema “Catalunya, pròxim estat a Europa.” Només el temps dirà si, i quan, la consigna es converteix en una realitat.’

Una imatge d’aquesta manifestació és la que aplega tot el grup d’articles sobre els fets mundials de l’any 2014, en què també s’hi tracta, entre d’altres, la pobresa al món i la crisi de la política exterior dels Estats Units.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any