‘Amb el pla B de l’ANC ja no hi haurà marxa enrere’

  • La campanya 'Signa un vot' fa aquest cap de setmana la primera recollida de signatures en massa en favor de la independència · En parlem amb Rosa Alentorn

VilaWeb
Bel Zaballa
10.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de tres mil apoderats voluntaris de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es desplegaran aquest cap de setmana per totes les comarques per recollir signatures en favor de la independència. És una nova fase de la campanya ‘Signa un vot’, que forma part del pla d’actuació del 2014 per a arribar a la independència, un pla que l’ANC presenta aquest vespre. L’entitat vol recollir com més signatures millor per demanar al parlament que exhaureixi totes les vies per a convocar una consulta i, si no és permesa, que declari la independència. Ja fa mesos que ha fet proves pilot de la campanya, basada en el dret de petició, i demà i demà passat farà la primera recollida multitudinària de signatures. Un nou gran desafiament per a l’ANC, diu la responsable, Rosa Alentorn, en aquesta entrevista. També recorda que el dret de petició ‘és un dret fonamental reconegut a l’estatut, a la constitució espanyola i als tractats internacionals, perquè qualsevol individu pugui demanar què vulgui a qualsevol organisme.

Com funciona el dret de petició?
—Es tracta d’omplir un formulari, demanant allò que hom vol i posant-hi les dades personals, que es lliura a la comissió pertinent de l’organisme a què es vol adreçar. Nosaltres ens en servirem per demanar allò que volem, la independència. De fet, és una instància, en què tothom demana el mateix: si una persona sola demana una cosa potser no és gaire efectiu, però si ho demana molta gent donarà més bons resultats. 

Què hi demana l’ANC, en aquesta instància?
—Que els nostres diputats facin tant com puguin perquè es pugui dur a terme la consulta, a què tenim dret com a societat. Ara, si l’estat espanyol ho impedís o no reconegués els resultats, demanem que els nostres representants electes considerin cadascuna d’aquestes instàncies com un vot pel sí i declarin la independència. És un suport molt clar a qualsevol decisió política que hagin de prendre els nostres representants polítics. 

N’heu parlat amb els partits, de què faran quan rebin les peticions?
—La feina dels nostres polítics és aconseguir la consulta, i en això tenen tot el nostre suport. La campanya és un instrument de la societat per a poder dir clarament què vol, sense esperar que li ho demanin. Perquè en cas que no li ho demanin ja ens haurem expressat. Ara els polítics han de treballar al màxim per fer possible la consulta, que ja ho fan. 

És, doncs, un pla B?
—Sí, però, a més, creiem que amb aquest pla B ja no hi haurà marxa enrere. Això ja no serà una estatística feta per a un mitjà trucant per telèfon, sinó que quedarà molt clar qui vol la independència, amb noms, cognoms i carnet d’identitat. 

Després de mesos treballant-hi, aquest cap de setmana feu una recollida a gran escala. Com funcionarà?
—Es pot anar a qualsevol dels punts de recollida, que funcionaran dissabte de 10.00 a 20.00 i diumenge de 10.00 a 14.00. Hi haurà apoderats, que són ciutadans formats i acreditats per a recollir les signatures. Hom hi podrà omplir la instància i ells, a més de resoldre possibles dubtes, validaran la identitat dels signants. La instància es diposita en una urna, perquè això que fem, ni que sigui d’una manera diferent, és votar, i una urna representa això que volem fer, votar. L’urna és custodiada pels apoderats de cada taula, que seran responsables que ningú no tingui accés a les dades privades dels signants fins que no hagin arribat al parlament. 

Quan és previst de fer-ho arribar al parlament? 
—De primer prevèiem que fos abans del 31 de maig, que és quan parlàvem de convocar la consulta. Ara que ja tenim data i pregunta, podem anar més enllà, tot i que la situació és molt canviant i dependrà el context que ens anem trobant. 

Hi haurà més caps de setmana de recollida en massa?
—Pensem fer-ne un altre, cap a la primavera. Dependrà de la situació política que ens anem trobant aquestes setmanes vinents, perquè el 2014 serà mogut. No és pas una recollida de signatures normal: és un procediment rigorós que demana una estona de dedicació, i amb un sol cap de setmana no es pot aconseguir que tothom qui tingui ganes de signar pugui fer-ho. Es continuaran recollint signatures cada cap de setmana a diversos punts del territori, i segurament més endavant farem una segona recollida multitudinària.  

Tot un desafiament…
—És un desafiament perquè vol temps. És més lent que no recollir simplement signatures. Però en aquest temps que fa que hem començat la campanya hem pogut comprovar que la gent ho entén. Li agrada que li ho expliquis, entén la rigorositat i que fer-ho d’aquesta manera pot ser una eina molt útil. La gent està encantada d’esmerçar uns moments de la seva vida a llegir-s’ho bé i rebre les explicacions de l’apoderat. 

De què serviran tots els formularis?
—És un gran aval. El reglament en què es basa la campanya ha estat dipositat davant un notari. Jurídicament, ha estat molt estudiat. Qualsevol organisme o entitat que vulgui saber com s’han recollit les signatures tindrà aquest procediment. La representativitat d’aquestes signatures quedarà molt clara, i internacionalment serà un aval. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any