PSC i PSOE encara no saben precisar la proposta federal

  • Navarro i Rubalcaba pretenen que el congrés espanyol proposi un nou model territorial

VilaWeb
Redacció
08.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les direccions del PSC i del PSOE han constituït el comitè de coordinació política entre tots dos partits, que ha de decidir les actuacions dels socialistes en relació amb l’encaix federal de Catalunya dins Espanya. En la primera reunió, que han encapçalat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s’han aprovat nou punts, entre els quals la constitució d’un grup de treball ‘per a precisar el contingut de la proposta de reforma constitucional federal’.

Les directives del PSC i del PSOE es van reunir a Barcelona per a pactar l’estratègia contra la consulta sobre la independència. Van constituir el comitè de coordinació política PSOE-PSC, una eina que ha de servir per a afavorir ‘el desenvolupament i l’articulació’ de les nou iniciatives polítiques que van aprovar ahir.

Model territorial, grup d’experts per la constitució i el TC

Entre aquestes iniciatives, es destaca la següent: volen proposar al congrés espanyol que creï una subcomissió, dins la comissió constitucional de la cambra, per a dialogar i estudiar ‘la renovació del model territorial’. Segons Rubalcaba, ho demanaran la setmana que ve.

Entre les altres propostes, hi ha la creació d’un grup de treball amb representants polítics i experts que aprofundeixi la reforma de la constitució cap a un model federal. També volen que ‘s’afavoreixi la lleialtat i la cooperació’ entre administracions per tendir a una relació cada vegada més federal i articular immediatament una modificació de la llei orgànica del Tribunal Constitucional per ‘introduir el recurs previ’ i evitar per tant que hi pugui haver una sentència sobre un estatut d’autonomia que ja ha estat votat en referèndum.

Granada ‘comença a caminar’

El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, també va dir que després de la reunió el full de ruta que havien pactat els socialistes, el document de Granada, havia ‘començat a caminar amb propostes concretes de la reforma de la constitució’ espanyola, amb l’objectiu d’un model federal: ‘Ha començat a caminar l’alternativa al xoc a què condueixen els separatistes’, va dir.

Rubalcaba va dir que calia diàleg entre partits, entre governs i entre cambres per tal de rebaixar tensions entre Catalunya i Espanya. Per ell, les decisions tant del president de la Generalitat, Artur Mas, com del govern espanyol, Mariano Rajoy, porten a un carreró sense sortida i fan créixer la fractura entre totes dues societats. ‘Són dues males estratègies’, va dir.

Un dels punts aprovats ahir inclou de promoure una campanya per explicar el contingut del document de Granada i difondre la proposta federal dels socialistes. No descarten, ni Navarro ni Rubalcaba, de reunir-se més endavant amb Mas i Rajoy. Tanmateix, de moment optaran per dur el debat a les cambres espanyola i catalana.

Vot diferenciat al congrés espanyol

Rubalcaba i Navarro van insistir en la relació ‘molt fluida’ entre totes dues directives, després de les dues vegades en què van votar separadament sobre el dret de decidir, al congrés espanyol l’any passat.

Ahir tant l’un com l’altre van evitar de respondre si, ara que ja han estat aprovats aquests nou punts de base, els socialistes catalans tornarien a votar diferentment del PSOE. ‘No n’hem parlat’, van dir. Tampoc no es van definir sobre la posició del PSC a l’hora de votar al parlament la via per a portar la consulta a Madrid –d’entrada, l’article 150.2.

‘Democràcia és votar allò que la llei permet de votar’

Rubalcaba va insistir que la consulta que havien acordat quatre grups parlamentaris no era legal. ‘La democràcia és votar allò que la llei et permet de votar; allò que no és en aquest marc no es pot votar amb les regles de la democràcia’, va dir.

La constitució espanyola –va afegir– sí que permet de votar una reforma de la constitució mateix. I aquesta opció, pels socialistes, és doblement favorable, perquè compleix la llei i permet de votar ‘un projecte comú per a continuar junts’.

A banda de Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba, a la reunió de directives també hi havia el secretari d’Acció Política del PSC, Antoni Balmón, i la vice-secretaria general dels socialistes espanyols, Elena Valenciano, juntament amb Ramon Jáuregi i els diputats Núria Parlón, Miquel Iceta i Eva Granados, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any