Blasco al·lega vulneració de drets el primer dia del judici

  • Ahir van començar a jutjar l'ex-conseller pel desviament de fons de Cooperació

VilaWeb
Redacció
08.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-conseller i ex-portaveu parlamentari del PP valencià, Rafael Blasco, va al·legar vulneració de drets en el judici oral del cas Cooperació, que va començar ahir, per un presumpte frau i desviament de diners públics. El seu advocat, Javier Boix, va demanar que es reprengués la fase d’instrucció per unir les dues peces de la investigació i va al·legar vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva.  

Aquesta primera peça del cas investiga una subvenció d’1,8 milions d’euros per a projectes a Nicaragua, dels quals solament 43.000 euros van arribar a la destinació. Blasco, que s’enfronta a peticions de pena fins de 15 anys de presó, va negar que s’hagués aprofitat de cap càrrec públic i assegurà que ara els seus recursos econòmics eren menors que quan havia començat a fer política. Ho va dir abans d’entrar al Palau de Justícia en la primera jornada del judici, que continua avui a les deu del matí.

Blasco és acusat de frau en les concessions i desviament de subvencions a entitats que treballaven en projectes de cooperació quan ell dirigia la conselleria. La fiscalia anticorrupció demana 14 anys de presó i 33 d’inhabilitació per un delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, tràfic d’influències i falsedat documental. L’advocacia de la Generalitat Valenciana demana 11 anys i mig de presó i 31 d’inhabilitació, mentre que el PSPV-PSOE en demana 15 de presó i 42 d’inhabilitació.

La magistrada investiga si és cert que diners destinats a projectes de cooperació no varen arribar mai a la seva destinació, sinó que foren utilitzats en benefici d’alguns dels encausats. Es calcula que es van poder desviar milions d’euros destinats a projectes de cooperació per comprar, entre més coses, bens immobles a la ciutat de València.

A més de Blasco, pel mateix cas hi ha encausats l’empresari Augusto César Tauroni (actualment a la presó); l’ex-sots-secretari de Solidaritat, Alexandre Català; l’ex-director general de Solidaritat, Josep Maria Felip; l’ex-cap de servei de Cooperació, Marc Llinares; l’ex-cap de gabinet de Blasco, Xavier Llopis; l’ex-secretària de Cooperació, Tina Sanjuán; el president de la Fundació Cyes, Marcial López; i una treballadora d’aquesta fundació, Josefa Cervera.

 

Informació relacionada:

Bloc de la Paella Mecànica: La prodigiosa vida (política) del camaleònic ex-conseller(s) Blasco.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any