El govern pot haver demanat suport al referèndum al Marroc i a Algèria

  • Segons el diari Al-Quds al-Arabi, Mas també hi va enviar el memoràndum

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.01.2014 - 12:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya internacional de suport al referèndum del 9 de novembre ha arribat fins al Magrib. D’acord amb la informació publicada pel diari àrab Al-Quds Al-Arabi, que es publica a Londres, el govern català s’ha adreçat al del Marroc i al d’Algèria perquè donin suport al dret de decidir dels catalans. Aquest diari (en català, amb traductor automàtic) diu que hi ha hagut ‘contactes silenciosos’ entre governs, i remarca l’interès de tenir una bona relació amb tots dos països en cas d’independència.

Afavoririen aquesta bona relació les importants inversions d’empreses catalanes al Marroc, la nombrosa comunitat marroquina a Catalunya –una bona part de la qual formaria part de l’electorat en un referèndum– i també la importància energètica d’Algèria.

El diari destaca així mateix l’ofensiva diplomàtica espanyola per a mirar de neutralitzar el suport al referèndum o a una declaració d’independència. ‘Diplomàtics espanyols han confirmat que la separació de Catalunya és el desafiament diplomàtic més gran a què s’ha encarat Espanya aquestes últimes dècades’, afegeix.

La setmana passada Artur Mas va enviar una carta en favor de la consulta del 9 de novembre a tots els dirigents europeus. A més, la Generalitat va elaborar un memoràndum de defensa del dret de decidir de Catalunya i Mas el va fer arribar a vint-i-set primers ministres de la Unió Europea i a quaranta-cinc governs de la resta del món.

Segons aquesta informació, entre aquests governs hi ha el marroquí i l’algerià. Ara, el mateix diari indica la dificultat del suport del Marroc al reconeixement del dret d’autodeterminació de Catalunya pel conflicte amb el Sàhara Occidental; i la posició complicada d’Algèria, que té interessos energètics amb l’estat espanyol.

En relació amb el suport al referèndum català, Al-Quds al-Arabi especula sobre la resposta d’alguns països europeus, i diu que el dret de decidir dels catalans és vist amb comprensió per part del Regne Unit i dels països escandinaus i amb més fredor per part de França i d’Alemanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any