Els ajuntaments del PP no cediran el cens per a fer la consulta

  • Ho anuncia Sánchez-Camacho, que demana al PSC que se sumi al boicot

VilaWeb
ACN
06.01.2014 - 09:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ajuntaments governats pel PP no cediran a l’Idescat les dades del padró perquè puguin ser utilitzades com a cens en una eventual consulta sobre el futur polític de Catalunya. Així ho ha anuncait en una entrevista a l’ACN la líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, que a més ha demanat als batlles i governs municipals del PSC, en nombre molt més significatius que no els del PP, que s’uneixin al boicot. El PP governa ciutats importants com Badalona i Castelldefels, a més d’altres de menys envergadura i de formar part dels equips de govern d’altres poblacions.

Per tant, l’Idescat no podrà disposar d’un cens complet alternatiu a l’electoral per ser utilitzat en una eventual consulta sobre el futur polític de Catalunya. ‘La consulta il·legal no pot basar-se en un cens que també podria ser il·legal. L’únic cens per votar és el que està autoritzat a la llei orgànica de règim electoral general’, argüeix la presidenta dels populars per justificar l’actitud dels seus representants municipals. 

Però per a Sánchez-Camacho, el seu partit no hauria de ser l’únic de promoure aquest blocatge de dades. ‘Demano als ajuntaments del PSC que no ajudin a facilitar dades dels ajuntaments per poder fer un cens per una consulta il·legal. Els ajuntaments del PPC no ho faran, per això demano als socialistes responsabilitat i aplicació de la legalitat, que no formin part ni facilitin dades a aquesta comparsa fictícia’, ha dit.

La Llei de consultes al Tribunal Constitucional i al Consell de Garanties 

Aquesta de l’Idescat, però, no és l’única acció que preparen els populars per intentar evitar la celebració d’una consulta que ells consideren il·legal. La Llei de consultes que ultima el Parlament podria ser el següent pas. I és que Sáchez-Camacho creu que Artur Mas ‘vol una llei de consultes a mida’ que sigui ‘un instrument per fer una consulta il·legal’. És per això que la popular ha assegurat que si després de la seva aprovació es confirma la seva sospita, ‘el PPC la impugnarà’ al Consell de Garanties Estatutàries, i ‘explicarà als catalans que aquest no pot ser un mitjà per fer consultes il·legals d’autodeterminació’. ‘Mas sap que no té competències per fer això. La sobirania d’Espanya i si Catalunya hi és a Espanya no són dues competències de la Generalitat sinó de tots els espanyols’, ha afegit.

Des de Madrid, a més, Sánchez-Camacho s’ha mostrat segura que el president espanyol, Mariano Rajoy, acabarà portant la Llei de consultes al Tribunal Constitucional ‘si és un instrument per fer un referèndum d’autodeterminació’. ‘Evidentment, el govern d’Espanya farà complir la llei, perquè aquesta competència només la tenen els 47 milions d’espanyols’, ha conclòs. 

Contra la solució ‘transitòria’ de Mas

D’altra banda, Alícia Sánchez-Camacho ha considerat inviable la proposta que Artur Mas va fer pública en una entrevista a un diari italià de negociar una solució ‘transitòria’ que evités que una eventual Catalunya independent quedés fora de la UE. ‘Mas no es pot inventar el dret internacional europeu. S’ha cregut que és un Messies i que pot disposar de les lleis espanyoles i europees com ell vulgui’, ha criticat.

I és que Sánchez-Camacho només veu possible mantenir-se dins l’euro com fan altres països que no estan dins la Unió Europea, però considera que igualment ‘no tindríem capacitat decisòria, no podríem decidir sobre la nostra moneda i Catalunya quedaria fora de la UE i dels tractats internacionals’. ‘No es pot negociar amb la UE. El procés és entrar o no entrar. No es pot negociar amb la UE l’aplicació de tractats, de l’espai Schengen, mantenir-se a l’ONU o l’OTAN. O s’està dins dels tractats i la UE, o no’, ha considerat la líder del PPC, que creu que Mas ‘ens vol treure de la UE per començar un camí d’espines, llarg i dificultós per no entrar-hi mai més’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any