El suport a la monarquia espanyola, en davallada constant

  • Una enquesta publicada per El Mundo revela que el percentatge de partidaris de la monarquia cau per sota del 50% per primera vegada

VilaWeb
Redacció
05.01.2014 - 09:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El suport a la monarquia espanyola continua davallant. Ho exposa una enquesta de Sigma Dos per al diari El Mundo en ocasió de l’aniversari del rei Juan Carlos, on es diu que si al començament del 2012 hi havia un 76% d’espanyols que tenien una visió positiva del Borbó i un 60%, de la monarquia, des de la polèmica cacera d’elefants a Botswana l’abril d’aquell mateix any la percepció s’ha capgirat. Enguany, el suport a Juan Carlos ha caigut nou punts (41,3%) i n’ha pujat disset el percentatge dels qui en demanen l’abdicació (62%; 78,5% entre els qui tenen de 18 a 29 anys). Per primera vegada el percentatge de partidaris de la monarquia com a forma d’estat cau per sota del 50%.

A més de mostrar-se partidaris de l’abdicació, la majoria d’enquestats (56,2%) tenen una visió regular, dolenta o molt dolenta del regnat de Juan Carlos, i el 69,4% pensa que no serà capaç de recuperar el prestigi perdut de la Casa Reial.

L’enquesta també recull que la reina Sofía i el príncep Felipe mantenen un cert suport, amb un 67% i un 66,4%, respectivament. Per la seva banda, la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, a causa de la implicació en el cas Nóos, es troben en caiguda lliure: els enquestats rebutgen aclaparadorament la parella (64,8% i 93%, respectivament), critiquen la Casa del Rei per la gestió del cas (83,4%), consideren que la justícia no és igual per a tothom (90,1%) i creuen que hi ha motius (70,8%) per a encausar Cristina de Borbó, una possibilitat que es podria produir la setmana vinent, segons algunes informacions.

Notícia relacionada:

La Casa Reial espanyola demana que es tanqui el ‘martiri’ de la instrucció del cas Nóos (4-1-2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any