Corominas dubta que UDC defensi el no a la independència i veu compatible la llibertat de vot amb la continuïtat de CiU

  • CDC presentarà la campanya pel 'triple sí' en un consell bacional ampliat el 18 de gener al Palau de Congressos de Catalunya

VilaWeb
ACN
04.01.2014 - 09:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, dubta que UDC defensi el no a la independència en el segon apartat de la consulta, i creu que si els democratacristians optessin finalment per donar llibertat de vot, això no seria incompatible amb el fet que CiU continués presentant-se unida a les eleccions. Després de remarcar que ‘UDC és sobirana i decidirà allò que cregui oportú’, ha indicat que espera poder arribar a una posició comuna entre tots dos partits. CDC donarà el tret de sortida a la campanya pel ‘triple sí’ en un consell nacional ampliat el 18 de gener al Palau de Congressos.

Corominas ha apel·lat a la història i ha recordat que CDC i UDC s’han presentat juntes durant trenta-cinc anys i han guanyat totes les eleccions, cosa que li fa pensar que CiU tindrà finalment la mateixa posició respecte a la resposta de la pregunta doble de la consulta: ‘UDC és sobirana i pot decidir quina posició té, però aspirem que aquesta posició sigui la mateixa.’

Si CDC ja va avançar des del primer dia que la seva aposta era per votar en favor dels dos apartats de la pregunta va ser, ha continuat, perquè tenia molt clara la seva posició, i des de llavors treballa en el si de la federació perquè aquesta posició sigui comuna.

Ara, en la hipòtesi que això no fos així, el convergent ha descartat que el seu soci opti per defensar el vot en contra de la independència: ‘En cas que la posició fos diferent, dubto que UDC plantegés un no a la segona pregunta.’ Si optessin per un altre tipus de solució, com podria ser donar llibertat de vot, ha apuntat que això no és incompatible amb el manteniment de CiU. 

L’actitud de l’estat espanyol hi tindrà molt a veure

El dirigent de CDC ha pronosticat que l’actitud de l’estat espanyol els mesos vinents acabarà determinant molt la decisió final d’UDC, perquè el mateix Josep Antoni Duran i Lleida, cap dels democratacristians, va reconèixer en un article que si Espanya no ofereix cap alternativa, l’abocaria a l’independentisme.: ‘Els fets forçaran que anem conjuntament.’

El mateix ha dit respecte a ICV-EUiA. Segons el seu parer, si el govern espanyol continua amb el seu ‘no permanent’, causarà una posició conjunta en favor de la independència, i no sols de CiU, sinó de la resta de partits que han pactat data i pregunta. 

Tres grans actes en el primer trimestre del 2014

La campanya de CDC pel triple sí (sí a la consulta, a l’estat i a la independència) començarà el 18 de gener en un gran acte al Palau de Congressos, on es reunirà el consell nacional ampliat, és a dir, amb tots els quadres del partit inclosos. En la seva intervenció, el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, presentarà la campanya davant d’unes dues mil persones. 

La cita important següent serà el 24 i 25 de gener a Calellla (Maresme=, on els convergents celebraran una convenció municipalista per posar el món local a disposició del procés cap a la consulta. També hi haurà una convenció econòmica i social al març. Tot plegat s’emmarca en la campanya que impulsa CDC en defensa de la consulta i de la viabilitat d’un estat propi per a Catalunya.

Alternativa abans de la convocatòria de la consulta

Corominas manté l’esperança que el govern espanyol canviarà d’actitud i acabarà permetent la consulta, bàsicament perquè ‘és molt difícil anar contra la democràcia’. Però també perquè la força de les aspiracions catalanes ha augmentat arran de cada cop de porta d’Espanya: ‘No és un clam que vagi enrere, que mirin la història, la seva estratègia és absolutament equivocada.’

En aquest sentit, ha subratllat que si l’estat espanyol es decidís finalment per fer una contraproposta, per oferir una alternativa, hauria d’arribar abans que la consulta sigui formalment convocada, això és aproximadament el setembre. 

No ajuntar en el mateix dia el ple sobre la consulta i els pressupostos

El vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC ha dit que espera que els passos que vagi fent Catalunya durant el 2014 acabin convencent l’estat espanyol que ha de tolerar la consulta. Un d’aquests serà el ple extraordinari del 16 de gener, on s’aprovarà la proposició de llei per portar al congrés la consulta i demanar la transferència de la competència per convocar referèndums via l’article 150.2 de la constitució. 

Corominas ha rebutjat ajuntar en un mateix dia aquest debat amb l’aprovació dels pressupostos si ja està llest el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que ha demanat el PPC. CDC és partidària de diferenciar ambdues qüestions, que no vol dir dilatar els comptes, perquè es podria habilitar la primera quinzena de gener per celebrar plens o debatre-ho l’endemà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any