Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  04.01.2014  06:00

Treballar en equip (1)

El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

Men?ame
 

Cada vegada hi ha més gent que treballa de casa estant o que ha de treballar en equip, amb un equip que no és al mateix lloc físic. Un exemple molt conegut és el treball d'un grup d'alumnes, a l'escola o a la universitat. I com més va més fem servir un terme que va inventar en Vicent Partal, fa temps: la 'internet Martini': 'Anytime, any place, anywhere' o, tal com ens va arribar a nosaltres, 'donde estés y a la hora que estés'.

Els dies vinents parlarem de la manera d'organitzar les tasques, els documents compartits, etc., en general, de les nostres necessitats quan treballem en equip amb més gent o bé nosaltres sols en uns quants llocs de feina, perquè volem poder treballar encara que no tinguem el nostre ordinador a l’abast o volem o necessitem fer una tasca en grup sobre un mateix document.

Compartir documents

1. Dropbox

Primer de tot hem de poder compartir els documents i el sistema més conegut és Dropbox. És un sistema per sincronitzar els nostres documents del nostre ordinador o ordinadors al núvol. És un disc dur a la xarxa que ens dóna 2 GB gratuïts i fins a 16 amb promocions (0,5 per amic convidat). I si paguem 9,99 dòlars per usuari/mes, tindrem 100 GB més.

Dropbox ens permet de tenir els nostres documents sempre a l’abast:

-a qualsevol ordinador

-a la pissarreta o el telèfon

-en un cafè internet

-a la facultat

No és un sistema de còpia, però permet de recuperar fitxers esborrats. També permet de compartir documents o carpetes entre amics o companys de feina i es pot compartir un vincle per baixar el nostre document i treballar-hi independentment o bé compartir-lo amb tots els drets. Ara, vigileu de compartir-los perquè tothom té dret de fer què sigui: així que us poden esborrar els documents que teniu...

I si som una mica paranoics i no ens agrada que els nostres documents siguin al núvol? Doncs podem encriptar-los abans que Dropbox els agafi i els hi enviï. Si ho volem fer de manera automàtica tenim BoxCryptor, que també serveix per a uns altres proveïdors de serveis al núvol.

2. Google Drive

És el nostre disc dur a la xarxa en versió Google, amb fins a 15 GB gratuïts. És molt semblant a Dropbox.

3. Més sistemes

Hi ha alguns altres proveïdors a més a més de Dropbox i Google drive. Podeu investigar els següents:


-Box
-Syncplicity
-SkyDrive (la versió de Microsoft)
-Ubuntu One
-Bitcasa

Alguns altres sistemes semblants són Google Play (s'hi poden guardar fins a vint mil cançons al núvol) i també la versió d'Apple, que es diu iTunes Match.

4. iCloud

És un sistema de sincronització de fitxers: Apple ens dóna 5 GB gratuïts, però la música, les apps, els llibres i les sèries de TV que heu comprat a la botiga d'Apple i les fotos que heu fet i teniu en stream no resten dels 5 GB.

Sincronitza els contactes, el calendari i els 'to-do' dels teus dispositius, el sistema de localització (Find my iPhone), té el seu propi sistema de mail i de còpia dels dispositius, però és una mica ‘especial’ com tot el que fa Apple, qui mana en tot el sistema és el document al núvol, i el teu ordinador en té una còpia amagada.

Via web permet de treballar sobre els nostres documents, però ja ho veurem les setmanes vinents…

Men?ame